Karczmę pod Kogutem w Szczecinie znajdziemy w ścisłym centrum miasta przy placu Lotników 3, na którym stoi pomnik Bartolomeo Colleoniego.
W lokalu, stylizowanym na staropolską chatę, panuje ciepły, domowy klimat. W środku przy stolikach zasiąść może 120 osób. Wiosną i latem goście do swojej dyspozycji mają dodatkowe 60 miejsc w ogródku tuż przy restauracji. Dla zmotoryzowanych klientów przed wejściem znajdziemy parking.
Restauracja wyróżnia się przede wszystkim tradycyjnymi staropolskimi smakami. Każdy gość na powitanie otrzymuje tu smalec, chleb i ogórki. W menu wyróżniają się Golonki Karczmiane.
W przeciwieństwie do tradycyjnie przyrządzanej golonki, karczmiana jest pozbawiona kości, faszerowana mięsem mielonym i śliwkami oraz duszona z warzywami. Smaku dodają majeranek, sól i pieprzem.
- Każdy kucharz ma swój sekretny składnik i gotuje w taki sposób, aby jego danie było rozpoznawalne się wśród podobnych gotowanych przez innego kucharza – mówi Danuta Lewińska, Karczma Polska pod Kogutem. – Samodzielnie nie da się odtworzyć dań podawanych w Karczmie. To musi być ręka kucharza. W daniu zawiera się jego doświadczenie, zmysł smaku no i oczywiście tajne składniki. Dlatego zamiast podejmować próby zapraszamy do Karczmy.
Prócz golonek w karcie restauracji figurują: pierogi, karczek pieczony, zraz wołowy czy śledź w śmietanie lub oleju. Dania są podawane z różnymi dodatkami. Pozycją często wybieraną przez gości są kopytka i kluski myszate tzw. szare kluski, tak jak pierogi robione ręcznie na miejscu. - Wielu naszych gości uznaje Karczmę za główny punkt odwiedzin i konsumpcji na Gastronomicznym Szlaku Pomorza Zachodniego – dodaje Danuta Lewińska.
Zobacz również:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?