![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/83/04/58ecaa5cbd2fb_o_large.jpg)
Najlepsze przepisy na Wielkanoc. Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole [ZDJĘCIA]
Pasztet z zielonym pieprzem
Składniki:
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę, dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.
Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy. Surową wątróbkę mielimy. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy - jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.
Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->