7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f1/e0/58ecada557818_o_large.jpg)
fot. Waldemar Wylegalski
Najlepsze przepisy na Wielkanoc. Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole [ZDJĘCIA]
Żur wielkanocny w chlebie
Składniki:
Biała kiełbasa 200 gr.
Jaja ugotowane na twardo 2 szt.
Zakwas chlebowy 0,5 litr.
Czosnek roztarty 30 gr.
Majeranek 20 gr.
Śmietanka 36% 100 ml.
Sól, pieprz do smaku
Chleb z formy kwadratowy lub okrągły
Przygotowanie:
W 2 litrach wody parzymy białą kiełbasę na bardzo wolnym ogniu, kiełbasę wyciągamy i po ostygnięciu kroimy w plastry.
Do otrzymanego wywaru dodajemy czosnek , majeranek, zakwas doprawiamy przyprawami, po zagotowaniu zaprawiamy śmietanką.
Z chleba wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy, gotowy żurek podajemy z pokrojonym jajem na twardo i białą kiełbasą.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->