Jak ułożyć sztućce? Savoire-vivre przy stole. Zobacz porady ekspertki
Aleksandra Pakuła to dziennikarka, specjalistka od public relations, autorka kanału „Instytut Etykiety” na Youtube i znawczyni etykiety. Na swoim profilu na...
Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych!
Produkty zastępujące mięso i mleko są coraz łatwiej dostępne, rośnie ich wybór i wciąż poprawia się smak. Niektóre z obecnych zamienników żywności odzwierzęcej...
Co zrobić z nożyczkami w kuchni? Oto przedmioty codziennego użytku do gotowania
W domu jest wiele przedmiotów, w których kryje się potencjał do wykorzystania w kuchni. Najczęściej korzystamy z nożyczek, którymi można pokroić pizzę na równe...
Jak przedłużyć świeżość ziół? 4 niezawodne sposoby Jamiego Olivera
Jamie Oliver podpowiada, jak zaoszczędzić pieniądze i jedzenie. Masz w domu świeże zioła, np. pietruszkę, bazylię, tymianek czy kolendrę? Zadbaj, by ich nie...
Popularne lody wycofane ze sklepów. Zawierały rakotwórczą substancję
Wycofywane są cztery konkretne partie różnych smaków lodów marki Häagen-Dazs. Jeden ze składników lodów zawierał substancję pochodną rakotwórczego tlenku...
Gorąca kukurydza i orzeszki w karmelu za 15 zł? Są tańsze opcje do jedzenia na plaży
Połowa wakacji za nami, ale to w sierpniu najwięcej Polaków wyruszy na urlop i wielu wybierze morze. Dzień spędzony na plaży jest przyjemny do czasu, gdy...
Odwoływanie rezerwacji i brak napiwków. Tego lepiej nie robić w restauracji
Podczas spotkań ze znajomymi w kawiarni czy restauracji często zastanawiasz się, co wypada a co nie? Masz wątpliwość, jak się zachować? Z pomocą przychodzą...
Zastawa stołowa w nowoczesnym stylu
Skompletowanie zastawy stołowej do domu lub mieszkania to wyzwanie, przed którym staje większość z nas przynajmniej raz w życiu. Niektórzy podchodzą do sprawy...
Jak rozpoznać prawdziwą porcelanę? Pielęgnacja zastawy
Twórczość człowieka zaczęła się w zasadzie od wyrabiania narzędzi codziennego użytku z ogólnodostępnych, naturalnych materiałów. Nie trzeba więc nikogo...
Szkło bez tajemnic, czyli jak serwować napoje?
Podczas oficjalnych spotkań i przyjęć ilość kieliszków, filiżanek i szklanek może przyprawić o zawroty głowy. Do czego nalać wodę? Czym różnią się kieliszki do...
6 najlepszych patentów na zdrowe grillowanie. Porady dietetyka
Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków, szczególnie wiosną i latem. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie. Jeśli...
Które owoce mają mało cukru? Jak zrobić zdrowe przekąski z owocami?
Zastanawiasz się, które owoce mają mało cukru? Jesteś na diecie cukrzycowej? Mamy dla ciebie porady pyschodietetyczki Marty Adamiuk, która wyjaśnia, co można...
Tak oszczędzisz, wykorzystując resztki. Piwo z chleba, pesto z liści rzodkiewki
Ci, którzy obierają warzywa, tracą nie tylko część witamin i składników mineralnych skrywających się zaraz pod skórką. Marnują również część kupionego lub...
Tych produktów lepiej unikać na pusty żołądek
Czego lepiej nie jeść i nie pić na pusty żołądek? Bez wątpienia pełnowartościowe śniadanie powinno być codzienną rutyną. Niestety nie wszystkie produkty...
Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
Iwona Zasuwa to popularna autorka książek i bloga o nazwie „Smakoterapia”, a także wokalistka, znana ze współpracy z Kayah. Poprzez gotowanie chce pokazywać, że...
Jak zrobić perfekcyjnego grilla? Anthony Bourdain grzmiał o jednej zasadzie
Grillowanie może być sztuką. Aby cieszyć się smacznymi potrawami z grilla, warto przestrzegać kilku zasad. Pozornie wydaje się, że trzeba tylko rozpalić grill,...
Jakich błędów unikać podczas parzenia kawy?
Lubisz kawę? Wiele osób pije codziennie małą czarną, aby się rano rozbudzić lub dodać sobie energii w trakcie pracy. Jak prawidłowo parzyć kawę, by cieszyć się...
Jak usunąć muszki owocówki z kuchni? Sprawdź 5 niezawodnych sposobów
Muszki owocówki mogą być problemem w kuchni, szczególnie latem, kiedy jemy więcej owoców i warzyw. Czasem pojawiają się chmarami w pobliżu dojrzałych produktów...
Jak zrobić idealne frytki? Znamy kulinarne triki szefów kuchni
Heston Blumenthal to prekursor korzystania z kuchni molekularnej. Samin Nosrat pokazuje, jak umiejętnie gotować, w książce „Cztery składniki”. Gordon Ramsay...
Jak pasteryzować słoiki z żywnością w piekarniku?
Pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na konserwowanie żywności. Dzięki temu dania obiadowe i przetwory zachowają dłużej świeżość. Zawartość dobrze...
Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia? Jakie zalety i wady mają różne ich rodzaje?
Deska do krojenia to przyrząd niezbędny w kuchni, który umożliwia higieniczne i bezpieczne przygotowanie posiłków. Najczęściej wybieramy drewniane deski...
Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą na drogę?
Lato to czas upragnionych urlopów. Właśnie wtedy wyruszamy na wycieczki. Wiele osób zastanawia się, jakie jedzenie, zabrać ze sobą do bagażu podręcznego do...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 4 dni temu w kategorii Doradztwo finansowe
Dodano tydzień temu w kategorii Naprawa AGD
Dodano tydzień temu w kategorii Przewóz osób
Dodano tydzień temu w kategorii Atrakcje turystyczne