Kobiety w ciąży powinny jeść morskie ryby. Zadbaj o wzrok swojego maluszka

Redakcja
Od dawna wiadomo, że nienasycone kwasy tłuszczowe, których bogatym źródłem są zwierzęta morskie - ryby i ssaki, wpływają korzystnie na pracę mózgu.

Badania przeprowadzone przez zespół Cathy Williams z uniwersytetu w Bristolu dostarczyły po raz pierwszy dowodów na to, że od tego, co spożywa ciężarna kobieta, zależy prawidłowy rozwój mózgowej kory wzrokowej.

Dlatego kobiety w ciąży powinny spożywać dużo ryb morskich, z wyłączeniem tych gatunków, w których mogą się kumulować szkodliwe związki chemiczne. Oleje znajdujące się, na przykład, w makrelach i sardynkach zawierają znaczne ilości wartościowych kwasów tłuszczowych. Docierają one do płodu i stymulują rozwój układu wzrokowego.

Większość z przebadanych dzieci w wieku 3,5 lat, których matki w okresie ciąży zadbały o dietę bogatą w ryby morskie, miało lepszy wzrok od swoich rówieśników, których matki nie wykazały się taką zapobiegliwością.

Ponieważ badaniami objęto łącznie ponad 14 tys. maluchów, wyniki można z pewnością uznać za reprezentatywne i warte zapamiętania. - Nie zachęcamy kobiet w ciąży, by codziennie objadały się rybami. Nie ma takiej potrzeby. Nasze obserwacje sugerują, że wystarczy, jeśli ryby morskie będą konsumowane raz w tygodniu - podkreśla autorka badań.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie