Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta - liście pełne smaku

Redakcja
To najlepszy czas na przygotowanie potraw z kapusty. Te raz jej liście są miękkie i kruche. Idealne na surówkę. I na bigosik.

Kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Jako antidotum na różne schorzenia wykorzystywali już ją starożytni Rzymianie, używając do leczenia wszelakich ran. Liście kapusty zawierają sporo składników mineralnych, między innymi: fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Mają też sporo siarki, która bardzo dobrze wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Kapusta zawiera też sporo związków, które według naukowców pomagają w leczeniu nowotworów.

Potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa. Wyciśnięty sok z kapusty, systematycznie spożywany, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zapalenia dróg oddechowych, a także pęcherzyka żółciowego i chorób wątroby oraz śledziony. Natomiast okłady z kapusty często są stosowane przy różnych zmianach skórnych: ran, ropni, wrzodów, pryszczy, pokrzywki, liszajów, odmrożeń i krwawiących hemoroidów. W kuchni natomiast najsmaczniejsza jest młoda kapusta.

Zarówno na surówki, jak i gotowana. Chyba najbardziej znanym daniem z kapusty jest bigos. Ja mam swój sprawdzony przepis, nieco unowocześniony. Mówią, że czym częściej bigos jest podgrzewany, tym lepszy. Zgadzam się z tym. Moim zdaniem najlepiej smakuje z mieszaniną różnych mięs, a także z dziczyzną. Nie dodaję do bigosu kiełbasy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński