MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jedz, pij sok i… używaj w pielęgnacji! Wypróbuj przepisy na domowe kosmetyki z kiszonej kapusty na piękną cerę

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Kapusta kiszona jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, ale może być też wykorzystana w domowej pielęgnacji! Choć może się to wydawać zaskakujące, kiszona kapusta działa korzystnie na naszą urodę nie tylko od środka. Zobacz, jakie domowe kosmetyki możesz zrobić z kiszonej kapusty i wypróbuj je już dziś.

Spis treści

Domowe kosmetyki z kiszonej kapusty. Kiszona kapusta na piękną skórę

Sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik wielu dań (wystarczy wspomnieć bigos, krokiety czy pierogi) i naturalny probiotyk.

Młoda kobieta robi maseczkę w łazience, w kółku kapusta kiszona
Kiszona kapusta wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę. aga7ta/Bogdan Kurylo/Getty Images

Jednak kiszona kapusta ma też zastosowanie w kosmetyce. Jej działanie może sprawić, że skóra stanie się promienna, odżywiona i lepiej nawilżona.

Sprawdź przepisy na domowe kosmetyki z kapusty kiszonej

Jak kapusta kiszona wpływa na organizm?

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowia – to źródło błonnika, wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawiera m.in.:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń.

– Kapusta kiszona to produkt, który zachowuje cechy warzywa świeżego (wraz z zawartymi w nim witaminami), a dodatkowo w procesie fermentacji zyskuje nowe prozdrowotne związki – pisze Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.

Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego kapusta kiszona jest zalecana osobom, które cierpią na choroby związane z układem pokarmowym, m.in. przeciwdziałając zaparciom. Bakterie o działaniu probiotycznym wspierają układ odpornościowy i pomagają chronić organizm przed rakiem.

Kapusta kiszona jest też niskokaloryczna, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Korzystnie działa też na kondycję skóry.

– Jedzenie świeżej i kiszonej kapusty 1-3 razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 30-40 procent. Zawarte w niej związki mają też udowodnione działanie ochronne przed rakiem piersi, płuc, wątroby, trzustki, prostaty, a także białaczką i glejakiem – pisze Anna Rokicka-Żuk.

Ze względu na wysoką zawartość soli ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i nerek. Powinny one spożywać niewielkie ilości kapusty kiszonej. Kapusta kiszona nie jest też wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną. Nie powinny jej jeść też osoby, które przyjmują leki immunosupresyjne i przeciwnowotworowe, a także z ostrym zapaleniem trzustki i niektórymi chorobami jelit.

Stosując domowe kosmetyki z kapusty kiszonej, należy zwrócić uwagę, czy nie mamy uszkodzonej skóry.

Zobacz, komu szkodzi kapusta kiszona

Kiszona kapusta wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę.

Jedz, pij sok i… używaj w pielęgnacji! Wypróbuj przepisy na ...

Zadbaj o swoje naturalne piękno!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński