MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jednogarnkowy gulasz z papryką na obiad. Wypróbuj przepis na tradycyjny posiłek na bazie indyka. W prosty sposób przemycisz porcję warzyw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy gulasz z papryką i indykiem można podawać z tłuczonymi ziemniakami i posypać je koperkiem.
Domowy gulasz z papryką i indykiem można podawać z tłuczonymi ziemniakami i posypać je koperkiem. Anna Daniluk
Domowy gulasz z papryką i indykiem to szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Warto dodać do niego różyczki brokułu i plastry marchewki, które ożywią kolor sycącego posiłku. Smak świeżej papryki można wzmocnić dodając mieloną słodką paprykę, również w postaci wędzonej. Zobacz przepis na domowe gulasz z papryką i indykiem.

W skrócie

Pożywny gulasz z papryką i indykiem to szybkie i proste danie, które zrobisz w jednym garnku. Ważne, aby wybrać naczynie o grubym dnie, które równomiernie się nagrzewa. Do gulaszu z papryki i indyka warto wybierać tzw. mięso gulaszowe, czyli z udźca indyka. Zobacz przepis na rozgrzewający gulasz z papryką i gulaszem.

Gulasz z papryką i indykiem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 średniej wielkości papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 brokułu,
  • 100 ml śmietany 18 procent,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki wędzonej,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 100-200 ml wody,
  • 2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić gulasz z papryki i indyka?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać z łupin, umyć i posiekać na średniej wielkości kostkę. Marchewkę należy umyć, obrać i posiekać na plastry nożem lub przy pomocy mandoliny.
  2. Paprykę trzeba umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać nożem w kostkę lub na średniej grubości plastry na mandolinie.
  3. Obrany z łupin czosnek należy pokroić w cienkie plastry.
  4. Mięso z indyka na gulasz trzeba pokroić w kostkę i oprószyć mąką pszenną.
  5. Następnie olej należy rozgrzać w garnku o grubym dnie i podsmażyć na nim mięso.
  6. Potem należy przełożyć je do miski i dolać jeszcze łyżkę oleju. Do garnka należy wsypać cebulę, czosnek, plastry marchewki i papryki. Całość należy podsmażać, aż się warzywa się zarumienią i zmiękną.
  7. Do warzyw należy dodać podsmażonego indyka i doprawić słodką oraz wędzoną papryką.
  8. Całość należy smażyć przez 5 minut. Do gulaszu z papryką należy dolać wodę.
  9. Następnie trzeba dodać rozdrobnione różyczki brokułu. Domowy gulasz z papryką z indyka należy gotować przez 5 minut. Jeśli lubicie więcej sosu, można dolać jeszcze 100 ml wody i zagotować.
  10. Śmietanę trzeba zahartować w misce i dolać do sosu. Gotowy gulasz należy doprawić solą lub sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
  11. Przed podaniem gulasz z papryką i indykiem można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Sposób podania gulaszu z papryką

Gulasz z indyka z papryką i marchewką można podawać tradycyjnie z purée ziemniaczanym. Danie świetnie smakuje podawane z kluskami śląskimi, kopytkami albo z pieczonymi ziemniakami. Do gulaszu z papryką można także ugotować na sypko kaszę gryczaną. Danie można podawać z kiszonymi ogórkami lub surówką z kapusty pekińskiej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jednogarnkowy gulasz z papryką na obiad. Wypróbuj przepis na tradycyjny posiłek na bazie indyka. W prosty sposób przemycisz porcję warzyw - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński