MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać.
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Katarzyna Puczyńska
Szukacie pomysłu na smaczny danie? Mam przepis na gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową, śmietanką i natką pietruszki. Możesz go podać z kluskami śląskimi lub gotowanymi ziemniakami, a także porcją surówki. Zobaczcie trzy wskazówki, dzięki którym mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Wypróbujcie nasz przepis na gulasz wieprzowy.

Spis treści

Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy?

Gulasz to pyszne i sycące danie, składające się z mięsa i warzyw duszonych w sosie własnym, śmietanowym, paprykowym czy pomidorowym. Na przygotowanie tej potrawy jest wiele przepisów i sposobów. Popularny jest np.

  • gulasz z szynki,
  • gulasz z łopatki wieprzowej,
  • gulasz z indyka,
  • gulasz ze schabu.

Smak gulaszu zależy od wyboru mięsa, czasu duszenia potrawy i dodatków. Warto pamiętać o kilku wskazówkach, by nasze mięso nie wyszło suche i twarde. Przygotowując gulasz, pamiętaj o przestrzeganiu trzech prostych zasad:

  1. Smaż mięso porcjami - nie wkładaj zbyt dużej porcji mięsa na patelnię, ponieważ obniżysz temperaturę tłuszczu i mięso nie podsmaży się odpowiednio.
  2. Nie mieszaj mięsa od razu po smażeniu - mięso musi najpierw się podsmażyć, zamknąć, by nie stracić soków, dzięki temu nasz gulasz będzie soczysty i miękki.
  3. Podsmaż cebulkę na patelni po mięsie, by zebrała smak - nie myj patelni po podsmażaniu mięsa, tylko podsmaż na niej cebulkę. Możesz także ostrożnie nalać odrobinę wody na patelnie, przemieszać i przelać ją do gulaszu.

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

Mam dla ciebie przepis na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny - gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową. Jeśli aktualnie nie ma świeżej fasolki to nic straconego - takie danie możesz przygotować o każdej porze roku, używając fasoli z puszki lub fasolki mrożonej.

Proponuję doprawić gulasz śmietanką, odrobiną ostrej papryki i czosnku oraz świeżą natką pietruszki. Możesz podać go z ubitymi ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub jako dodatek do placka po węgiersku. Nie zapomnij także o porcji surówki np. surówka z cukinii i ogórków,surówka z sałaty lodowejczy surówka z marchewki i pora.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować gulasz wieprzowy z fasolką szparagową:

Przepis na gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 400 g fasoli szparagowej zielonej (ugotowanej, mrożonej lub z puszki),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu lub wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Jak zrobić gulasz wieprzowy?

  1. Pokrój mięso w kostkę.
  2. Obtocz kawałki mięsa w mące pszennej.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Przełóż część mięsa na patelnię, nie mieszaj od razu, by się zamknęło i nie straciło soków - nie smaż całego mięsa na raz, najlepiej podziel je na trzy części.
  5. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do garnka.
  6. Na patelni po smażeniu ( nie myj jej) połóż posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Przełóż ją do mięsa.
  7. Wlej ostrożnie wodę na patelnię, by zebrała smak i przelej ją do gulaszu.
  8. Duś mięso około godziny, na małym ogniu.
  9. Po tym czasie dodaj do mięsa śmietankę, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
  10. Wymieszaj gulasz i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  11. Na koniec dodaj do potrawy ugotowaną, pociętą na kawałki zieloną fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, nie tylko niedzielny, ale też w ciągu tygodnia. To danie, które można przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać.

Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Ja...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński