Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak Międzyzdroje przygotowują się na otwarcie ogródków gastronomicznych

Bogna Skarul
Bogna Skarul
Gastronomicy przygotowują ogródki
Gastronomicy przygotowują ogródki Fot. Bogna Skarul
Dziś (piątek) ostatni dzień lockdownu dla gastronomii. Przed restauracjami trwają ostatnie prace przy przygotowywaniu ogródków gastronomicznych dla gości. Zobacz zdjęcia.

- Nareszcie będziemy mogli się otworzyć - mówi pani Marta, która swój lokal ma na rynku na placu Neptuna w Międzyzdrojach. - U mnie prawie wszystko jest gotowe. Teraz czekamy tylko na gości.

Pani Marta swoją restaurację otworzyła krótko przed wybuchem pandemii. Pierwszy sezon miała udany, ale nie na tyle, aby spokojnie przeżyć długie pandemiczne zamknięcie lokalu. Na szczęście restauracja nie jest duża i ona wraz z przyjaciółką nie musiała zatrudniać dużo osób do pomocy.

- Same pracowałyśmy wspomagając się tylko pracownikami sezonowymi - mówi. - Teraz tez damy radę, ale myślę, że po jakimś miesiącu już nie powinno być dużego kłopotu z pracownikami do pomocy.

ZOBACZ TEŻ:

Z kolei pani Ania z lokalu "Dolce Vita" już przyjęła pracowników.

- To stara ekipa, pracowali u mnie od lat, więc nie było kłopotu - mówi i dodaje, że co roku nad morzem w kurortach sporo lokali gastronomicznych ma kłopoty z personelem, ale ona nie. - To wszystko zależy od tego ile ci ludzi mogą zarobić - podkreśla. - W Międzyzdrojach standardem jest dobra płaca, zapewnione dobre zakwaterowanie dla tych ludzi i wyżywienie. A u mnie oni to mają. Już pracują i pomagają mi w przygotowaniach na sobotnie otwarcie.

Pan Konrad dopiero zaczyna swoja przygodę z gastronomią nad morzem.

- Rzuciłem pracę w korporacji i rzuciłem się na gastronomię - opowiada. - Pandemia dała mi czas na przygotowanie się i lokalu dla gości. Po tym sezonie, który będzie dla mnie pierwszy, okaże się, czy podjąłem dobra decyzję ze zmianą branży.

Ale nie wszyscy z takim entuzjazmem otwierają swoje lokale.

- Oczywiście, że mam kłopot z ludźmi do pomocy - mówi jeden z właścicieli. - Te parę miesięcy zupełnego zamknięcia dało mi w kość. Nie wiem czy odrobię straty. A jeszcze nie ma kto pracować. Czekam na pracowników z Ukrainy. Studenci z Polski jakoś się nie garną.Jutro (sobota) okaże się, czy sezon będzie nad morzem udany nie tylko dla turystów, ale też dla mnie.

Gastronomicy nie kryją obaw przed tegorocznym sezonem.

- A jak znowu nas zamkną? - zastanawiają się głośno.

ZOBACZ TEŻ:

Tłumy w Międzyzdrojach. Piękna pogoda przyciągnęła wczasowic...

Bądź na bieżąco i obserwuj:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński