6 z 15
Poprzednie
Następne
Grzyby trujące. Jak je rozpoznać? [zdjęcia]
Gąska rózgowata
Kapelusz
Średnicy 3-7 cm, srebrzystoszary do popielatoszarego, z ciemniejszymi, wrośniętymi, promienistymi prążkami, o cienkim miąższu, z charakterystycznie spiczastym szczytem. Skórka sucha, gładka i naga, lecz również pękająca w promienistowłókienkowate łuski.
Blaszki
Jasnoszare, później ciemniejące, ścieśnione. Przy trzonie wycięte ząbkiem i nieco schodzące na trzon.
Trzon
Wysokość 6-12 cm, grubość 1-2 cm, walcowaty i nieco rozszerzający się ku dołowi, czasami niekształtny. Powierzchnia o barwie od białej do szarej, czasami występują ciemne plamy. Pod kapeluszem pokryty jest delikatnymi płatkami.
Miąższ
Białawy, niezmieniający barwy. Zapach od obojętnego do ziemistego. Smak gorzki i prawie natychmiast piekąco ostry.