Grzyby trujące. Jak je rozpoznać? [zdjęcia]
Gąska oddzielona
Kapelusz
Średnica 3-8 cm, kształt początkowo półkolistołukowaty podwiniętym brzegiem, później płaskołukowaty z wyprostowanym brzegiem. Często posiada na środku wybrzuszenie. Powierzchnia pokryta przylegającymi włókienkami. Ma barwę żółtawą, zieloną, oliwkową, czasami z brązowym lub szarym odcieniem. W warunkach wilgotnych jest lepki. Szczyt kapelusza zazwyczaj bywa ciemniejszy.
Blaszki
Dość gęste, szerokie, wykrojone ząbkiem, białe z żółtawymi ostrzami.
Trzon
Wysokość 4-9 cm, grubość 1-3 cm. Jest walcowaty, często zakrzywiony, u podstawy rozszerzony. Powierzchnia pokryta przylegającymi włókienkami, biaława, czasami z żółtym lub żółtozielonym zabarwieniem.
Miąższ
Białawy, tylko pod skórką kapelusza żółtawy. Nie zmienia barwy po uciśnięciu. Smak i zapach ogórkowo-mączny lub gorzkawy.