Grzyby trujące. Jak je rozpoznać? [zdjęcia]
Gąsówka mglista
Kapelusz
Średnica 5-15 cm, początkowo wypukły, później niskołukowaty, na koniec płaski lub przegięty. Zazwyczaj posiada szeroki i tępy garb, brzegi długo pozostają podwinięte. Jest niehigrofaniczny, mięsisty i w całości biało oszroniony. Kolor od białosiwego poprzez siwy do popielatego z brązowym odcieniem. Brzeg kapelusza jaśniejszy.
Blaszki
Niskie, cienkie, gęste i zbiegające na trzon. Najpierw są białe, potem ochrowokremowe, a u starszych okazów pojawiają się na nich brązowe plamy.
Trzon
Wysokość 6-12 cm, grubość do 3 cm, z zewnątrz jest włóknisty. U młodych okazów pałkowaty i pełny, później walcowaty i watowaty lub pusty. W nasadzie zawsze pozostaje zgrubiały. Kolor biały do bladoszarego.
Miąższ
Biały, twardy, mięsisty, nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu. Smak i zapach bardzo zmienny. Niekiedy pachnie jak świeżo zmielona mąka, innym razem nieprzyjemnie. Przez większość ludzi zapach uważany jest za nieprzyjemny.