Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

GotuJemy. Wyciskaj soki, jedz kiełki. To naturalne suplementy

Anna Folkman
Soki warzywne i owocowe oraz kiełki to samo zdrowie. Powinny być dodatkiem do diety. Wyciskanie pozbawia owoce źródła błonnika, dlatego należy jeść je również w całości

- Warto pić soki, bo substancje w nich zawarte to apteka natury - mówi Elżbieta Perdjon z portalu TerapiaSokami.pl. - Sokami zainteresowałam się około 20 lat temu. Miałam alergię tak poważną, że przez wiele miesięcy byłam chora i nie mogłam pracować. Kiedy wyszłam z apteki z całą reklamówką leków, zaczęłam zastanawiać się czy to ma sens. Czy nie można inaczej. Chemia, chemia, chemia. Miałam tam wszystko leki wziewne, przed, po... Przeraziłam się. Zaczęłam czytać o różnych alternatywnych metodach, by sobie pomóc. Okazało się, że musiałam odbudować swoją odporność. Do tej pory tak jak większość osób, byłam przekonana, że najważniejsze są witaminy. Okazało się, że najważniejsze są enzymy, które są potrzebne każdej naszej komórce ciała. A można je uzyskać właśnie z soków. Zaczęłam je pić. Dziś nie ma śladu po mojej alergii. Podobnymi doświadczeniami mogą pochwalić się także inne osoby. Mamy bazę takich osób, którym pomogły soki. Można się z nimi skontaktować i poradzić.

Nie tylko soki

- Kiedy postanowiłam sama zbudować odporność swojego organizmu trafiłam najpierw na kiełki - dodaje pani Elżbieta.- Musiały być to specjalne kiełki, bez pestycydów, toksyn. W nich jest kilka tysięcy razy więcej wszystkich składników odżywczych niż w jakichkolwiek roślinach. Zaczęłam od kiełków pszenicy. Dopiero potem trafiłam na soki.

Pani Elżbieta piła to na co miała ochotę. Soki można robić ze wszystkiego - ziemniaka, buraka czy pokrzywy. Sok z tej ostatniej oczyszcza żyły z cholesterolu. Wystarczy pić kieliszek takiego soku dziennie a na zimę np. zamrażać go w kostkarce do lodu.

- Trzeba jednak pamiętać, że wyciskanie musi być zbliżone do naturalnego mechanicznego wytłaczania. Tylko wtedy soki zachowują swoje wartości - zauważa Elżbieta Perdjon.

Poprawiają wygląd

Oprócz aspektów zdrowotnych świeże soki mogą sprawić, że będziemy lepiej wyglądać.

- Jestem fanką naturalnego odmładzania organizmu- przyznaje pani Elżbieta. - Jestem kobietą i uczę kobiety, że można mocno spowolnić proces starzenia organizmu, że warto to zacząć robić w każdym okresie życia. Efekty przechodzą oczekiwania. Jest to w zasięgu naszej ręki a jednak u nas mało popularne. Świat szaleje na punkcie świeżo wyciskanych soków a my nadal z kartonu.

Jakie kiełki

Pani Elżbieta ma w domu kiełkownicę automatyczną. Wyhodowane w niej kiełki to skondensowane, naturalne lekarstwo to bomba chlorofilowo-enzymowo-witaminowa.

- Uprawiam kiełki zbóż, lucernę, pszenicę i jęczmień - wymienia założycielka portalu TerapiaSokami.pl. - Hoduję kiełki czosnku, które działają jak antybiotyki a nie mają skutków ubocznych. Polecam też kiełki brokułów, które niszczą komórki rakowe. Najlepsze do hodowli są kiełkownice automatyczne, bo dzięki nim unikniemy pleśni. Ważne jest też, by kupować nasiona tylko z certyfikatami, które świadczą o tym, że nie ma w nich nawozów, pestycydów i toksyn.

Zdaniem dietetyka

- Absolutnie zgadzam się co do prozdrowotnych właściwości kiełków. One są odpowiednikiem nowego życia, które ma w sobie kumulację wartości (witamin, składników mineralnych) - mówi Zuzanna Janicka, dietetyk z Domu Dobrej Diety. - Uważam, że kiełki są naturalnym suplementem dzisiejszych czasów. Najkorzystniej wyhodować je w domu lub kupić z pewnego źródła. Owoce i warzywa, jak podkreśla nowa piramida żywieniowa, są podstawą prawidłowego odżywienia komórkowego. Soki są atrakcyjną formą przekąski lub dodatku do zbilansowanej diety. Jednak pamiętajmy, że podczas tłoczenia lub wyciskania soku część owoca lub warzywa jest odpadem - miąższ, skorka- a to są źródła błonnika. Stąd powtarzam, że dieta zróżnicowana jest zawsze najlepszym i najzdrowszym kompromisem.

Konkurs zakończony!

Upłynął już termin nadsyłania przepisów w ramach akcji GotuJemy. 17 czerwca w Głosie ogłosimy zwycięzców. Ktoś otrzyma sokowirówkę i książki kulinarne. Najciekawsze przepisy opublikujemy w zbiorze „Dobre, bo nasze...” w papierowym wydaniu Głosu a także na www.gs24.pl

Przedstawiamy odzyskane fotografie sprzed lat. Może ktoś rozpozna dziewczynkę na łyżwach lub swoich przodków na starej fotografii. Bardzo prosimy o kontakt na alarm@gs24.pl.

Co za odkrycie! Nasz Czytelnik w ruinach Wiskordu odnalazł s...

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński