Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

DZIEWCZYNA GŁOSU

Agnieszka Pochrzęst, aas, 27 sierpnia 2002 r.
Portret sandacza – jednej z najczęściej zamawianych ryb  ryb na polskim wybrzeżu.
Portret sandacza – jednej z najczęściej zamawianych ryb ryb na polskim wybrzeżu.
Do naszego konkursu zglosiły się koleżanki: Ola i Paulina. Obie chciałyby zostać modelkami.
Pokaz sztucznych ogniTira wypelnionego fajerwerkami przywiozla ze sobą krakowska firma, która urządzila w Szczecinie pokaz sztucznych ogni. Race szybowaly w góre nawet na wysokośc 130 metrów.

Dni Morza 2002

Ola Kibicuje Pogoni

Olga Grębska z Gryfina. Brunetka. Ma 15 lat, 165 cm wzrostu, brązowe oczy. Wymiary: biust 83 cm, talia 67 cm, biodra 84 cm.
Olga uczy się w Gimnazjum w Gryfinie. Gdy je skończy, będzie zdawała egzaminy do technikum budowlanego w Zespole Szkół Budowlanych w Szczecinie, na kierunek "architektura".
Interesuje się siatkówką, ale jeszcze bardziej piłką nożną. Kibicuje Pogoni. Bardzo lubi słuchać muzyki techno i pop. Chętnie chodzi do kina. Uwielbia zwierzęta, zwłaszcza psy i konie.

Paulina biega z psem

Paulina Kazimieruk z Gryfina. Jest naturalną blondynką. Ma 15 lat, 164 cm wzrostu i niebieskie oczy. Wymiary: biust 78 cm, talia 62 cm, biodra 80 cm.
Paulina zdała do III klasy Gimnazjum w Gryfinie. Po ukończeniu tej szkoły będzie chciała kontynuować naukę w klasie sportowej w tutejszym Liceum Ogólnokształcącym.
Lubi tańczyć. Od 4 lat uczęszcza do teatru tańca w klubie Spółdzielni Mieszkaniowej "Regalica" w Gryfinie. Chętnie słucha muzyki, zwłaszcza techno.
Ma psa Reksa. Spędza z nim dużo czasu. Wspólnie odwiedzają przyjaciół, ale też biegają. Rex jest słodki - twierdzi Paulina.

Zostań modelką!

Do udziału w naszym konkursie "Dziewczyna GŁOSu" zachęcamy wszystkie młode, zgrabne i uśmiechnięte Panie, które marzą o karierze modelki. Sponsorem nagród jest agencja modelek Art Flash. Dziewczyna GŁOSu weźmie udział w profesjonalnej sesji zdjęciowej i prowadzonym przez fachowców kursie modelek.

Aby uczestniczyć w konkursie należy przysłać na adres redakcji "GŁOSu" (70-550 Szczecin, pl. Hołdu Pruskiego 8) swoje zdjęcie, dane, adres i telefon kontaktowy oraz zgodę na publikację danych i wizerunku.

NAD MORZEM - NIEBO W GĘBIE

Portret sandacza - jednej z najczęściej zamawianych ryb ryb na polskim wybrzeżu.

Od początku wakacji nasi koledzy przebywający na wybrzeżu odwiedzali bary, smażalnie, restauracje. Ich zadaniem było coś zjeść, i napisać, jak im smakowało. Oceniali zresztą nie tylko smak potraw, ale i jakość obsługi, wygląd lokalu etc.. Wszystko po to, by ułatwić wybór tym, którzy też byli nad morzem i... czytali "Głos".
Najwyższą punktację, czyli pięć widelców otrzymało, jak dotąd, pięć lokali: "Sahara" w Pogorzelicy, "Rancho" w Rewalu, "Cinema Cafe" w Międzyzdrojach, "U Cywila" w Niechorzu oraz "Stek z Rekina" w Pobierowie. Poprosiliśmy szefów "pięciowidelcowej piątki" o podanie ich sekretnych przepisów.

Krzysztof Cywiński, właściciel smażalni ryb "U Cywila" w Niechorzu wybrał przepis na szaszłyk z halibuta w cieście chińskim

Rano sprzedawczyni z kiosku zaczęła mi gratulować. Nie wiedziałam, o co chodzi. Gdy pokazała mi "Głos", wszystko stało się jasne. Byłem bardzo mile zaskoczony.

Składniki: 750 g filetów z halibuta, żółty ser pokrojony w kostkę, świeży ogórek pokrojony w centymetrowe plasterki, papryka w kawałkach, mąka, sok z cytryny, sól. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Mąkę wymieszać z wodą, masa musi mieć rzadką konsystencję. Wbić jajko, posolić, dodać odrobinę oleju i wymieszać. Odstawić na noc w ciepłe miejsce, by sfermentowało. Filety opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki o średnicy ok. 4 cm, skropić cytryną, posolić i odstawić na godzinę. Na szpilki do szaszłyków nabijać na przemian kawałki ryby, ogórka, sera i papryki. Wszystko przyprawić pieprzem i posypać mąką. Zanurzyć szaszłyki w cieście i piec na głębokim, rozgrzanym (170 stopni Celsjusza) oleju na złoty kolor. Podawać z dowolną sałatką i kieliszkiem białego wina.

Sławomir Rosiak, właściciel restauracji "Rancho" w Rewalu podaje przepis na naleśniki a'la Rancho (pikantne)

Zadzwonił do mnie znajomy i zapytał, co takiego dodaję do naleśników, że zostały tak wysoko ocenione w rankingu "Głosu". Większość przepisów pochodzi z moich podróży zagranicznych. Przepis na naleśniki "a'la Rancho" przywiozłem z Francji.

Ciasto - jak do naleśników. Pozostałe składniki: żółty ser, kukurydza, drobno posiekana szynka, ketchup oraz pieprz. Wszystkie składniki trzeba położyć na ciasto naleśnikowe. Zawinąć w rulon i podsmażyć na patelni.

Pięć widelców otrzymała także smażalnia ryb "Stek z rekina" w Pobierowie. Właściciele, Jolanta i Andrzej Siliccy, zdradzili

przepis na "sandacza a'la Pobierowo"

Filet z sandacza trzeba ugotować w wywarze z warzyw. Do wywaru należy dodać marchew, por, pietruszkę, pół szklanki białego wytrawnego wina, seler, ziele angielskie i liść laurowy. Rybę trzeba włożyć do wywaru, gdy będzie wrzał. Sandacz powinien się gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut. Jeżeli jest nieduży - krócej. Nie może się rozgotować. Następnie należy go wyjąć z wywaru. Ugotowanego sandacza polewamy masłem z posiekanym jajkiem na twardo wraz z natką pietruszki. Wcześniej masło z jajkiem i pietruszką trzeba lekko podsmażyć. "Sandacza a'la Pobierowo" można podawać z młodym ziemniakami oraz sosem chrzanowo-koperkowym.

Czwartym z piątki najwyżej ocenionych nadmorskich lokali jest grill-bar "Sahara" w Pogorzelicy. Oto przepis Przemysława Szewczyka, współwłaściciela "Sahary" na

smalec domowy

Trzy kilogramy słoniny pokrojonej w kostkę należy przez godzinę dusić w garnku lub brytfannie na wolnym ogniu. Później trzeba zwiększyć płomień i, stale mieszając, czekać, aż zrobią się skwarki. Następnie dodać pół kilograma drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz i czosnek. Na trzy kilogramy słoniny, powinno się dać trzy ząbki czosnku. Po zdjęciu z ognia dodać dwa obrane ze skóry starte jabłka i dwie szklanki świeżego mleka. Podawać z ciemnym pieczywem oraz rzodkiewką lub szczypiorkiem. Kanapkę ze smalcem można także posypać majerankiem.

Pięć widelców zdobyła także kawiarnia "Cinema Cafe" w Międzyzdrojach.
- Nasz lokal słynie z dużego wyboru różnych gatunków herbat - mówi Halina Jankowska, właścicielka "Cinema Cafe". - Czytelnikom "Głosu" proponuję dwa przepisy na nasze najpopularniejsze herbaty, czyli mrożoną herbatę sportową oraz herbatę po hiszpańsku z dodatkiem alkoholu. Pierwsza wspaniale orzeźwia, druga - rozgrzewa.

mrożona herbata sportowa

W osobnych naczyniach trzeba zaparzyć czarną i miętową herbatę. Gdy napoje są jeszcze gorące, w proporcjach 1:1 należy przelać je do wspólnego pojemnika. Następnie dodać kawałki lodu, wycisnąć sok z cytryny i wymarzona herbata na upały jest już gotowa. Można ją podawać z liśćmi mięty.

herbata po hiszpańsku

Przy wszystkich herbatach, do których dodawany jest alkohol ważne jest, aby dobrać odpowiedni gatunek herbaty. W przypadku herbaty po hiszpańsku, powinno się zaparzyć herbatę darjeerling. Do gorącej, świeżo zaparzonej herbaty należy dodać trochę likieru miętowego oraz świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Herbata podawana jest na gorąco. Przed podaniem szklankę można przyozdobić grubym plasterkiem pomarańczy.

DZIŚ W KINACH

Świnoujście

kino "Rybak"
pl. Słowiański 13, tel. 321 28 60
"Lilo i Stich" - godz. 11
"Faceci w czerni II" - godz. 12.30, 15.30, 20.30
"Dzień świra" - godz. 14, 19, 22
"Spiderman" - godz. 17
ceny biletów: 8, 10, 12, 14 zł

Kamień Pomorski

kino "Fregata"
pl. Wolności 2a, tel. 382 03 64
Lilo i Stich" - godz. 11, 18
"100 dziewczyn i ja" - godz. 20
ceny biletów: 10 i 12 zł

Niechorze

kino "Muszelka"
ul. Parkowa 4, tel. 386 33 50
"Dzień próby" - godz. 18
"Inni" - godz. 20
ceny biletów: 10 i 12 zł

Międzywodzie

kino "Fala"
ul. Westerplatte 8, tel 0 604 501 590
"Blade - Wieczny Łowca II" - godz. 17.20
"Helikopter w ogniu" - godz. 19.30
"13 duchów" - godz. 22
ceny biletów: 10 i 12 zł

Mrzeżyno

kino "Jantar"
ul. Zabytkowa 2, tel. 386 62 37
"E.T" - godz. 15.40
"Dziewczyna na urodziny" - godz. 18
"Byliśmy żołnierzami" - godz. 19.40
"Niewierna" - godz. 22.10
ceny biletów: 10 i 12 zł

PROGNOZA POGODY

Środa

Świnoujście
dzień - 26 st., noc - 17 st.

Międzyzdroje
dzień - 26 st., noc - 17 st.

Kołobrzeg
dzień - 26 st., noc - 17 st.

Czwartek

Świnoujście
dzień - 27 st., noc - 17 st.

Międzyzdroje
dzień - 28 st., noc - 17 st.

Kołobrzeg
dzień - 28 st., noc - 17 st.

Piątek

Świnoujście
dzień - 27 st., noc - 17 st.

Międzyzdroje
dzień - 26 st., noc - 16 st.

Kołobrzeg
dzień - 27 st., noc - 16 st.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński