Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Malwy” z Sierzna przygotowały kaszubskie specjały, kapela z tuchomskiego ośrodka kultury dbała o oprawę muzyczną, a gospodynie z KGW Parchowo przyczyniły się do ustanowienia rekordu w jednoczesnym lepieniu dyniowych pierogów. W ciągu dwóch godzin powstało ich 2461. Nadzienie do pierogów zostało przygotowane według przepisu parchowianek, a zebrane datki panie z Sierzna przekazały na cel charytatywny.
Na zaproszenie starosty krapkowickiego w wydarzeniu wzięli udział także burmistrz Bytowa oraz starosta i wicestarosta powiatu bytowskiego.
Wystawcy z całej Polski prezentowali na nim wyhodowane przez siebie gigantyczne dynie i inne warzywa. Pokazowi warzyw towarzyszyło ich ważenie. Dynie umieszczano na wadze przy pomocy specjalnych pasów zamocowanych do widłaka. Specjalna komisja sprawdzała, czy warzywa nie są uszkodzone lub zepsute, nie mają pęknięć czy pleśni ponieważ w konkursie mogły wciąć udział tylko pełnowartościowe warzywa. Zwycięska dynia – „Danka” ważyła aż 604,5 kg. Wyhodował ją Marcin Stępień z Wydrzyna koło Wielunia, który na krapkowicki Festiwal Dyni przyjechał po raz pierwszy.
Debata Harris-Trump. Kto wygrał przedwyborcze starcie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?