MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące krakersy na podwieczorek. Przepis na wieloziarnistą przekąskę. Najważniejszy jest rodzaj użytej mąki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe krakersy wieloziarniste można ozdobić pestkami słonecznika lub dyni.
Domowe krakersy wieloziarniste można ozdobić pestkami słonecznika lub dyni. Justyna Chrobot/materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Domowe krakersy wieloziarniste to zdrowa przekąska, którą mogą zajadać się nawet weganie. Za chrupkość odpowiadają mąka z ciecierzycy, owsiana lub mąka gryczana. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

W skrócie

Dominika Targosz we wstępie do przepisu poleca zabrać upieczone krakersy jako przekąska na drogę. Według autorki są lepszą alternatywą wobec przysmaków sprzedawanych w sklepach spożywczych. Dzięki użyciu pestek, ziaren i mąki z wysoką zawartością białka krakersy są odżywcze i sycą na długo. Kucharka zaleca też traktować je jako chrupkie pieczywo i smarować ulubioną pastą. Szczególnie polecamy wypróbować je z domowym hummusem na śniadanie lub zdrową przystawkę.

Krakersy wieloziarniste – przepis na zdrową przekąskę

Liczba porcji: na 2 duże blachy.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 g mąki owsianej lub gryczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oliwy.

Na wierzch:

  • 1 łyżka wody,
  • 1/2 szklanki miksu pestek i ziaren (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni).

Jak zrobić krakersy wieloziarniste?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodaj oliwę oraz wodę i zagnieć ciasto. Jeśli masa się kruszy, wlej jeszcze 2–3 łyżki wody.
  2. Dwie duże blachy posmaruj lekko oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (oliwa pod spodem ułatwi wałkowanie i sprawi, że papier nie będzie się przesuwał).
  3. Ciasto podziel między blachy, spłaszcz, a następnie przykryj drugą warstwą papieru i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
  4. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące krakersy. Najlepiej, jeśli uda się je rozwałkować na całej powierzchni blaszki.
  5. Delikatnie ściągnij wierzchnią warstwę papieru i ostrym nożem natnij kwadraty na powierzchni ciasta — po upieczeniu będzie je można łatwo podzielić na równe kształty.
  6. Posmaruj delikatnie wodą, posyp pestkami i wgnieć je lekko w ciasto. Wsuń krakersy do piekarnika i piecz 15–18 minut, aż będą rumiane na brzegach.
  7. Wystudź całkowicie i połam na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości.

„Roślinna sprawy” – przepisy dla wegetarian

Dominika Targosz przygotowała przepisy na łatwe i pyszne dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Na pożywny obiad warto zrobić dahl z soczewicy. Można także przygotować lekką sałatkę panzanella z chlebem. Na śniadanie można zjeść pomysłowy twarożek wiejski z tofu, a na podwieczorek – wyrazisty gryczany chlebek bananowy.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące krakersy na podwieczorek. Przepis na wieloziarnistą przekąskę. Najważniejszy jest rodzaj użytej mąki - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński