Ma wyjątkowy smak, charakterystyczny owalny kształt i z chrupiącą, złocistą skórkę. Od teraz tradycyjny chleb szczeciński z ośmiu szczecińskich piekarni posiada certyfikat „Jakość tradycja”. Znak ten otrzymują go produkty wytwarzane od co najmniej 50-ciu lat, oparte na tradycyjnej recepturze, surowcach i technologii.
Pierwszy chleb szczeciński został wypieczony w piekarni Wojciechowski w 1945 roku. Wypiek ten został już wielokrotnie nagradzany. W tym roku pieczywo z piekarni pana Andrzeja Wojciechowskiego z Piekarni-Cukierni ”Wojciechowski” otrzymało „Perłę 2017” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w kategorii: Produkt regionalny.
- To nasza wizytówka - mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa.
W środę podczas przyznawania certyfikatów, 6 czerwca uznano za dzień, w którym będzie obchodzone „Święto Chleba Szczecińskiego”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?