Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcemy jeść mniej mięsa, ale nie wiemy jak przyrządzać z nich potrawy

Bogna Skarul
Bogna Skarul
W ciągu ostatnich kilku lat Polacy znacząco otworzyli się na opcje roślinne.
W ciągu ostatnich kilku lat Polacy znacząco otworzyli się na opcje roślinne. archiwum
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez instytut badawczy IQS na zlecenie MAX Premium Burgers, Polacy coraz częściej planują całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety. Co czwarta Polka i prawie co piąty Polak chce dokonać tej zmiany w ciągu najbliższych 2-3 lat.

Hamują ich przed tym nie tylko nawyki żywieniowe wyniesione z domów, ale przede wszystkim brak pomysłów samodzielnego przyrządzania smacznych, roślinnych posiłków.

W ciągu ostatnich kilku lat Polacy znacząco otworzyli się na opcje roślinne. Obecnie, jak pokazują wyniki najnowszego badania IQS, aż 42 proc. z nas spożywa posiłki bez produktów odzwierzęcych min. 3-4 razy w tygodniu. Ograniczamy konsumpcję mięsa zwierzęcego (ok. 1/3 Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy) oraz spożycie tłuszczów zwierzęcych i wędlin (ok. ¼ Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy).

Wprowadzamy te zmiany z różnych pobudek:– troski o klimat
- troski o los zwierząt
- zaleceń lekarskich
- indywidualne preferencje smakowe.

Okazuje się jednak, że całkowite przejście na dietę roślinną wciąż pozostaje wyzwaniem – szczególnie wtedy, kiedy nie lubimy eksperymentować w kuchni, z domu rodzinnego znamy jedynie przepis na domowe mielone czy schabowe i nie mamy doświadczenia w przygotowywaniu dań bez mięsa.

Do tego, że nie wiemy jak przygotowywać potrawy bez mięsa przyznaje się ponad 36 proc. Polaków.

Tymczasem zastąpić mięso możemy chociażby soyą, fasolą mung czy grochem. Z badań wynika także, że prawie 60 proc. osób, które kiedykolwiek spróbowały „zielonego” posiłku w restauracji szybkiej obsługi uważa, że dania tego typu są równie smaczne jak dania mięsne lub zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego.

Już co 10 osoba kieruje się przy wyborze produktów spożywczych także tym, czy zostały stworzone w sposób przyjazny dla środowiska.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński