- W kuchni wsiśko moze być afrodyzjakiem. To tylko zalezy od kucharza - dodał po chwili znany ze swych sumiastych wąsów i beretów dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej.
Kurt pochodzi ze Szwajcarii. Do niedawna był szefem kuchni warszawskiego hotelu Sheraton. Teraz prowadzi kulinarną Akademię, w której tajników gotowania uczy profesjonalistów i amatorów, pragnących szkolić umiejętności kulinarne.
W Szczecinie w piątek uczył gotowania kucharzy, dziennikarzy i laików. Na jednym ze spotkań ugotował wołowinę z domowymi ziemniaczanymi kiełbaskami. Nasza dziennikarka pomagała mu gotować.
Kucharz sam robił kiełbaski, błyskawicznie kroił cebulę i sprawdzał czubkiem palca czy polędwica jest odpowiednio usmażona.
- Pociebne nam będą cycki z kurcaka - opowiadał własną polszczyzną Kurt. - Cieba je pokroić.
Do nadzienia kiełbasek kucharz dodał zmielone piersi kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, puree ziemniaczane, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, podsmażone borowiki i cebulkę. Kurt sprytnie farszem napełnił kiszkę i formował zgrabne, małe kiełbaski.
Ugotował je w osolonej wodzie. Później błyskawicznie oprawił ogromną polędwicę.
- Koncówki miesa zostawić na strognowa - komentował kucharz. - Nam bedzie pociebny srodek.
Trzy plastry mięsa posypane solą i pieprzem powędrowały na patelnię.
- Sprawć placem ci gotowe - Kurt stwierdził do asystenki z "Głosu". - Jezeli nacisnies i bedzie krew, to jeszcze za krótko.
Kurt w trakcie gotowania zdradził, że uwielbia czekoladę.
- Bziuch mam od czekolady - przyznał kucharz. - Lubie jeść. Wsiskie dania. To zalezy kto je robi.
Kurczak z sosem orzechowym
Składniki: 20 dag filetów z piersi kurczaka, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżka wytrawnej sherry, 1 łyżka sosy sojowego, utarta skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, świeżo zmielony pieprz czarny, 3 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego, 1/4 łyżeczka soli, 1 gwiazdka anyżku, 1/2 laska cynamonu, 1/3 szklanka brązowego ryżu, 1/3 szklanka niesolonych orzechów nerkowca, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Pokroić mięso w kostkę. Wymieszać sherry, sos sojowy, imbir, skórkę i sok z pomarańczy. Dodać do mięsa i odstawić do lodówki na 2 godziny. Bulion posolić, zagotować, dodać anyżek, cynamon i ryż. Przykryć i gotować przez ok. 25 min., aż ryż zmięknie, następnie odcedzić. Nadziewać kawałki mięsa na szpadki, przełożyć do brytfanny, zalać resztą marynaty i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 10 min.
Sos z kurczaka i orzechy zmiksować na gładką masę, wlać do miseczki. Wyjąć przyprawy z ryżu, dodać kolendrę. Przełożyć na podgrzane talerze, na wierzch mięso. Podawać z sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?