Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bądź w formie: Batoniki, czekoladki, ciasta - okazuje się, że słodycze też mogą być zdrowe

Celina Wojda
Celina Wojda
Szymon Starnawski /Polska Press
W słodyczach najlepsze jest to, że są słodkie. Czekoladka po obiedzie, ciasteczko do kawki i batonik na spadek cukru. Wielu z nas tak właśnie jada nie zdając sobie sprawy, jak bardzo to nam szkodzi. I nie chodzi tu tylko o próchnicę i zepsute zęby.

Zajadanie się słodyczami może skutkować poważnymi chorobami, dlatego jeśli tylko możemy to sięgajmy po te zdrowe słodkości. Mogą to być owoce, ciasta na bazie zdrowych produktów czy batoniki wykonane z orzechów, daktyli i innych owoców. Oczywiście, wszystko jest dla ludzi i od czasu do czasu można sobie pozwolić na ciasto z bitą śmietaną i gorącą czekoladę.

A kto ma ochotę na zdrowe ciasto czekoladowe z naszego programu, może przyrządzić je samemu w domu. Oto przepis.

Składniki:

500g czerwonej fasoli (dwie puszki – odlewamy zalewę i dobrze przepłukujemy fasolę na sicie pod zimną wodą)
2 duże banany
3/4 jajka – w zależności od rozmiaru
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
kilka daktyli – ja dałam około 10 (przed wrzuceniem do miski koniecznie namocz je przez 10 minut we wrzątku)
2-3 łyżki miodu
1 czubata łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szklanka ulubionych orzechów
gorzka czekolada do polewy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. (góra-dół).
Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz orzechów. Blendujemy na gładką masę. Ważne żeby wszystkie składniki były dobrze zblendowane. Dorzucamy pokrojone/pokruszone orzechy, ale już lekko mieszamy łyżką. Całość wylewamy do formy, którą wcześnie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem.
Ciasto wrzucam do piekarnika na 40-45 minut. Po 40 minutach sprawdzamy wykałaczką czy jest suche. Nie przejmujmy się jeśli ciasto nam popęka.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy sobie polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Gdy ciasto ostygnie, wstawiamy je do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje dopiero następnego dnia, dlatego najlepiej zrobić je późnym wieczorem.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński