Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaczęło się od kozy Baśki

Wioletta Mordasiewicz [email protected]
Edyta i Cezary Szczupakowie mieli swoje stoisko na jarmarku Złota Dynia, który odbywa się nad j. Miedwie.
Edyta i Cezary Szczupakowie mieli swoje stoisko na jarmarku Złota Dynia, który odbywa się nad j. Miedwie. Wioletta Mordasiewicz
Właściciele demonstracyjnego gospodarstwa ekologicznego Frykas w Marwicach, gm. Widuchowa mają szansę powalczyć o główną nagrodę w plebiscycie "Rolnik roku". Edyta i Cezary Szczupakowie prowadzą je od 2000 roku.

Edyta i Cezary Szczupakowie są z zawodu prawnikami. Kilkanaście lat temu nie mieli pojęcia o rolnictwie. Przeprowadzili się z miasta na wieś, bo córka miała alergię, a wiejskie powietrze miało na nią dobroczynny wpływ. Zaczęli od uprawy ogródka warzywnego. Znajomy poradził im by kupili kozę. Posłuchali, a kozie dali imię Baśka. I tak to się zaczęło. Z czasem powiększali swoje stadko, potem zaczęli uprawiać pole, by mieć je czym karmić.

- Najpierw wytwarzaliśmy twarożki, później jogurty - mówi Edyta Szczupak, właścicielka gospodarstwa Frykas w Marwicach, gm. Widuchowa.

Obecnie na potrzeby gospodarstwa robimy ekologiczne sery, jogurty i innych eko przetwory z koziego i krowiego mleka. Najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze sery są po 2 miesiącach leżakowania. Gospodarze wytwarzają dwa rodzaje serków ekologicznych: z czosnkiem i z ziołami. Im ser jest starszy, tym ma ostrzejszy smak. Edyta i Cezary Szczupakowie uprawiają warzywa m.in. ogórki, cebulę, fasolę, a także pomidory i dynie. Warzywa są wykorzystywane w gospodarstwie, to co zostaje jest przeznaczane na sprzedaż.

- Domowe przetwory cieszą się uznaniem - mówi pani Edyta. - Mam klientów także z zagranicy, głównie z Niemiec.

Szupakowie z Marwic swoją wiedzą na temat serów i ekologicznych wyrobów dzielą się z innymi. Przyjmują szkolne wycieczki. Podczas takiej wizyty dzieci mogą nauczyć się rozpoznawać ziarna zbóż, poznać receptury na różne przetwory z warzyw. Mogą pogłaskać, nakarmić, a nawet wydoić kozy, wziąć udział w warsztatach pieczenia chleba, robienia serów, przetworów z dyni. Organizowane są eskapady do Parku Doliny Dolnej Odry.

- Receptury na nasze sery zamieściliśmy w książce pt. "Wytwarzamy Ekologiczne Sery" - mówią Szczupakowie z Marwic. - Są w niej także przepisy na eko sery zagrodowe z innych gospodarstw ekologicznych z naszego kraju oraz zza granicy. Można je kupić w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj.

Gospodarstwo Frykas jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie. Zajęło drugie miejsce w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne podczas barzkowickich Targów Rolnych Agro-Pomerania. Ma też na koncie pierwszą nagrodę w wojewódzkim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów" w kategorii nabiałów za ser kozi widuchowski oraz drugą nagrodę za ser krowi marwicki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński