Paszę dla zwierząt będą próbowali stworzyć z mikroglonów naukowcy ZUT. Badacze sprawdzą pod tym kątem co najmniej kilkanaście nowych gatunków.
Projekt realizowany w ramach działania M16 „Współpraca” (Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa) potrwa rok. W tym czasie prof. Hawrot-Paw wyhoduje, a następnie przetworzy na wysokobiałkową paszę te rodzaje mikroglonów, które będą się do tego najlepiej nadawać.
- Wizualnie produkcja może dawać podobne, spektakularne efekty jak wcześniejsza hodowla mikroglonów, których biomasa była przeznaczona do produkcji biopaliw zaawansowanych - mówi Emilia Kujawa, rzeczniczka prasowa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. - Będą to więc fotobioreaktory pełne szmaragdowo-zielonego płynu, a w rzeczywistości biomasy o wyjątkowo cennych właściwościach żywieniowych.
Jak podkreśla profesor Małgorzata Hawrot-Paw, biomasa mikroglonów i składniki w niej zawarte, ze względu na swoją specyfikę, do tej pory stosowała - jako prekursor - do wytwarzania różnych form energii.
- Jednak są w niej również takie składniki, które można wykorzystać w innych sektorach gospodarki - podkreśla prof. Hawrot-Paw. - I takie "obdzielenie" biomasą kilku sektorów jest jak najbardziej uzasadnione, również ekonomicznie.
Tłumaczy przy tym, że jeśli chodzi o mikroglony to uwagę zwraca przede wszystkim wysoka zawartość białka w ich komórkach, a już dziś istnieje pilna potrzeba zidentyfikowania jego alternatywnych źródeł i tutaj biomasa mikroglonów doskonale się wpisuje.
- Warto podkreślić, że poza białkiem zawiera ona również inne składniki istotne dla produkcji zwierzęcej czy też np. dla hodowli drobiu, takie jak witaminy, minerały czy aminokwasy, które wraz z paszą muszą być dostarczane zwierzętom, a w biomasie mikroglonów takie składniki już są - zauważa naukowczyni. - Generalnie założenie jest takie, że karmienie zwierząt paszą zawierającą mikroalgi wpływa korzystnie na ich wzrost, rozwój, zdrowie, ale również na jakość produktów uzyskiwanych z produkcji zwierzęcej. To ma znaczenie dla nas, dla konsumentów, bo taka żywność, np. mięso czy przetwory mleczne, może przynosić wymierne korzyści zdrowotne. Zanim jednak będziemy mogli ocenić i w pełni wykorzystać właściwości biomasy mikroglonów najpierw musimy przejść kilka istotnych etapów.
Chodzi przede wszystkim o możliwość zastosowania takiej biomasy jako wysokobiałkowej paszy. A z tym związana jest konieczność opracowania odpowiedniej metody jej produkcji, przetwarzania i przechowywania, rozwiązanie ewentualnych problemów oraz przeszkód związanych z uproszczeniem tych procesów.
- I to właśnie jest celem naszego projektu, w którym chcemy wykorzystać naszą dotychczasową wiedzę w tym zakresie - tłumaczy prof. Hawrot-Paw.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?