W skrócie:
Surówki powinniśmy jeść codziennie. Nie zawsze jednak mamy czas na obieranie i krojenie warzyw. W takich dniach warto sięgnąć po sprawdzony i banalnie prosty przepis na surówkę z marchewki i selera. Jest smaczna, chrupiąca i wyrazista. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Trzeba jedynie zetrzeć warzywa na tarce, doprawić i wymieszać. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to dodaj do surówki odrobinę chrzanu. Możesz także ją nieco osłodzić porcją rodzynek czy suszonej żurawiny.
Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienita surówkę z marchewki i selera.
Przepis na surówkę z marchewki i selera
czas przygotowania: 5 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1/3 selera korzeniowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Błyskawiczna zielona surówka do obiadu. Zobacz przepis
Jak zrobić surówkę z marchewki i selera?
- Przygotowanie surówki zacznij od umycia i obrania warzyw.
- Marchewki i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Skrop surówkę sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Na koniec dopraw całość śmietaną, solą i pieprzem.
Sprawdź także: Przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło
Wyborna surówka z marchewki i selera. Jest pyszna, chrupiąca...
Zobacz także inne przepisy na surówki ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?