Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne śledzie w oleju...
fot. Katarzyna Skuta

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Tradycyjne śledzie w oleju

Składniki
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę
1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty

Zobacz również

„Błyskawice” pokonały Sokoła Łańcut i wskoczyły na fotel lidera Master League

„Błyskawice” pokonały Sokoła Łańcut i wskoczyły na fotel lidera Master League

Znana sieć fast food debiutuje na rynku perfum. Oto zapach majówki!

Znana sieć fast food debiutuje na rynku perfum. Oto zapach majówki!

Polecamy

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę

Gdzie będzie grał Świt w II lidze? Emocje po słowach prezesa Pogoni

Gdzie będzie grał Świt w II lidze? Emocje po słowach prezesa Pogoni

Cztery metry śmierci. 30 lat od katastrofy autobusowej w Gdańsku Kokoszkach

Cztery metry śmierci. 30 lat od katastrofy autobusowej w Gdańsku Kokoszkach