W skrócie
Kogel-mogel to ekspresowy deser przygotowywany z żółtek. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, jajka trzeba dokładnie umyć w gorącej wodzie, sprawdzić ich świeżość (jeśli w słoiku z wodą opadają na dno, to są świeże) i sparzyć skorupki wrzątkiem. Sprawdź sposób na delikatny kogel-mogel.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie kogla-mogla
Kogel-mogel – przepis na szybki deser
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru białego kryształu.
Jak zrobić kogel-mogel?
Przygotowanie:
- Umyte i sparzone wrzątkiem świeże jajka trzeba rozbić i oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka należy umieścić w wysokim słoiku i zasypać cukrem.
- Białka można odłożyć na później np.: do zrobienia omletów, puszystych naleśników lub bezy.
- Żółtka z cukrem trzeba ubijać przy pomocy miksera do momentu uzyskania lekkiej masy, która podwoi swój objętość.
- Gotowy kogel-mogel powinien mieć jasnożółtą barwę, chociaż kolor uzależniony jest od intensywności odcienia żółtek.
- Kogel-mogel jest gotowy do podania.
Z czym podawać kogel-mogel?
Klasycznie kogel-mogel doprawiało się ciemnym, gorzkim kakao. W czasach PRL-u był to frykas z racji, że produkt był drogi i trudny do zdobycia. Niektórzy smakosze mogli sobie na niego pozwolić, kupując go w Peweksie za dolary lub dostając w paczkach od rodziny. Poza kakao świetnym składnikiem do kogla-mogla jest cynamon. Koneserzy do kogla-mogla dodają także odrobinę wina marsala lub łyżeczkę brandy, aby podkręcić ich smak. W podobny sposób przyrządza się likier jajeczny znany również jako egg nog.
Zastosowanie kogla-mogla
Kogel-mogel można wykorzystywać jako składnik różnych deserów. Ubite żółtka z cukrem są elementem włoskiego tiramisu. Istnieje wiele metod przyrządzania tego klasycznego deseru, ale kogel-mogel nadaje wyjątkowej konsystencji po połączeniu z mascarpone. Do picia można przyrządzić sobie kawę z koglem-moglem. Ten sposób robi wrażenie, szczególnie gdy przyrządzi się warstwowy napój z bitą śmietaną.
W naszej galerii możecie zobaczyć 5 zastosowań kogla-mogla w kuchni
Owoce pod koglem-moglem
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie kogla-mogla w kuchni jest zapieczenie go z sezonowymi owocami. Świetnie sprawdzają się miękkie owoce np.: maliny, jeżyny lub jagody. Klasycznym przepisem na deser są truskawki z koglem-moglem podane z bitą śmietaną. Natomiast w jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler zaproponowała do menu szarlotkę z koglem-moglem. Gospoda pod Rumianym Jabłkiem zyskała intrygujące ciasto z koglem-moglem, które znana restauratorka zwieńczyła porcją kruszonki.
Kogel-mogel bez cukru
Jeżeli chcesz ograniczyć biały cukier w diecie, to można zastosować jeden z zamienników. Świetnie sprawdza się ksylitol, czyli cukier brzozowy. Ten słodzik świetnie się ubija i w smaku jest łudząco podobny do cukru pozyskiwanego z buraków. Kolejnym zamiennikiem sacharozy jest erytrol, który również będzie stanowił ciekawą alternatywę wobec białego kryształu.
Tradycyjny kogel mogel na deser. Oto przepis na rarytas z cz...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?