MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto cappuccino dla kawoszy. Zobacz prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Świetny deser dla miłośników tiramisu

Anna Daniluk
Domowe ciasto cappuccino bez pieczenia to świetny deser dla miłośników kawy.
Domowe ciasto cappuccino bez pieczenia to świetny deser dla miłośników kawy. Anna Daniluk
Domowe ciasto cappuccino to przysmak, który przypadnie do gustu miłośnikom kawy. W wykonaniu przypomina odrobinę tiramisu. Tak jak włoski przysmak składa się z biszkoptów maczanych w kawie i warstwy sera oprószonej kakao. Zobacz przepis na proste ciasto cappuccino.

W skrócie

Domowe ciasto cappuccino przygotowywane jest ze smakowej kawy rozpuszczalnej, kremowego sera twarogowego, biszkoptów i kakao. Podłużne i okrągłe biszkopty maczane są w naparzonej kawie cappuccino, która nadaje im wilgotności. Zobacz przepis na domowe ciasto cappuccino z mlekiem w proszku.

Ciasto cappuccino – przepis na deser bez pieczenia

Czas przygotowania: 30 minut + minimum 5 godzin chłodzenia w lodówce.
Liczba porcji: dla 16-20 osób.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Kawa cappuccino:

  • 5 łyżek ulubionego cappuccino instant,
  • 370 ml gorącej wody.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 80 g mleka w proszku,
  • 40 g żelatyny w proszku,
  • 100 ml wrzątku,
  • 80 ml kawy cappuccino (odlanej z 370 ml).

Do przekładania:

  • 140 g podłużnych biszkoptów jak do tiramisu,
  • 60 g okrągłych biszkoptów,
  • 20 g ciemnego kakao.

Jak zrobić ciasto cappuccino?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zaparzyć napój kawowy cappuccino, który będzie przydatny do namaczania biszkoptów. Gotowy płyn należy odstawić do wystudzenia.
  2. Kwadratową tortownicę o wymiarach 28 cm można wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli formę wcześniej się wysmaruje masłem lub margaryną, wtedy papier nie będzie odstawał od ścianek.
  3. Następnie należy rozpuścić sproszkowaną żelatynę w gorącej wodzie.
  4. W szerokiej misce należy umieść twaróg, mleko w proszku, napar kawowy i wystudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość należy wymieszać blenderem do uzyskania jednolitej masy.
  5. Następnie należy postępować tak jak w przypadku tiramisu. Podłużne biszkopty trzeba namaczać w kawie i ściśle układać na dnie formy.
  6. Kolejnym krokiem jest równomierne umieszczenie masy serowej.
  7. Na wierzchu twarogu trzeba wyłożyć namoczone w kawie połówki okrągłych biszkoptów.
  8. Tortownicę warto zamknąć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 5 godzin.
  9. Przed podaniem ciasto cappuccino warto posypać ciemnym kakao.

Przepis na ciasto z kawą cappuccino

Oczywiście ciasto cappuccino można przygotować z domową kawą cappuccino. Wystarczy wymieszać 30 ml kawy zaparzonej w kawiarce ze 100 ml podgrzanego i spienionego mleka. Można też skorzystać z napojów roślinnych, które świetnie się pienią np.: napoju migdałowego. Takie cappuccino będzie służyć do namaczania biszkoptów.

Sposób podania

Ciasto cappuccino można także przed podaniem obsypać startą czekoladą deserową albo sproszkowanym napojem czekoladowym. Jeżeli chcecie mieć więcej warstw ciasta, to możecie podwoić ilość podłużnych biszkoptów i jako drugą masę wykorzystać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Ciasto cappuccino z bitą śmietaną warto ustabilizować żelatyną tak samo, jak warstwę serową.

Zobacz także inne przepisy z zastosowaniem kawy na Stronie Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński