W skrócie
Domowe ciasto cappuccino przygotowywane jest ze smakowej kawy rozpuszczalnej, kremowego sera twarogowego, biszkoptów i kakao. Podłużne i okrągłe biszkopty maczane są w naparzonej kawie cappuccino, która nadaje im wilgotności. Zobacz przepis na domowe ciasto cappuccino z mlekiem w proszku.
Ciasto cappuccino – przepis na deser bez pieczenia
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 5 godzin chłodzenia w lodówce.
Liczba porcji: dla 16-20 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Kawa cappuccino:
- 5 łyżek ulubionego cappuccino instant,
- 370 ml gorącej wody.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 80 g mleka w proszku,
- 40 g żelatyny w proszku,
- 100 ml wrzątku,
- 80 ml kawy cappuccino (odlanej z 370 ml).
Do przekładania:
- 140 g podłużnych biszkoptów jak do tiramisu,
- 60 g okrągłych biszkoptów,
- 20 g ciemnego kakao.
Jak zrobić ciasto cappuccino?
Przygotowanie:
- Na początku należy zaparzyć napój kawowy cappuccino, który będzie przydatny do namaczania biszkoptów. Gotowy płyn należy odstawić do wystudzenia.
- Kwadratową tortownicę o wymiarach 28 cm można wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli formę wcześniej się wysmaruje masłem lub margaryną, wtedy papier nie będzie odstawał od ścianek.
- Następnie należy rozpuścić sproszkowaną żelatynę w gorącej wodzie.
- W szerokiej misce należy umieść twaróg, mleko w proszku, napar kawowy i wystudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość należy wymieszać blenderem do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie należy postępować tak jak w przypadku tiramisu. Podłużne biszkopty trzeba namaczać w kawie i ściśle układać na dnie formy.
- Kolejnym krokiem jest równomierne umieszczenie masy serowej.
- Na wierzchu twarogu trzeba wyłożyć namoczone w kawie połówki okrągłych biszkoptów.
- Tortownicę warto zamknąć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 5 godzin.
- Przed podaniem ciasto cappuccino warto posypać ciemnym kakao.
Czytaj także: Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem. Przysmak poleca Plate by Kate
Przepis na ciasto z kawą cappuccino
Oczywiście ciasto cappuccino można przygotować z domową kawą cappuccino. Wystarczy wymieszać 30 ml kawy zaparzonej w kawiarce ze 100 ml podgrzanego i spienionego mleka. Można też skorzystać z napojów roślinnych, które świetnie się pienią np.: napoju migdałowego. Takie cappuccino będzie służyć do namaczania biszkoptów.
Sposób podania
Ciasto cappuccino można także przed podaniem obsypać startą czekoladą deserową albo sproszkowanym napojem czekoladowym. Jeżeli chcecie mieć więcej warstw ciasta, to możecie podwoić ilość podłużnych biszkoptów i jako drugą masę wykorzystać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Ciasto cappuccino z bitą śmietaną warto ustabilizować żelatyną tak samo, jak warstwę serową.
Zobacz także inne przepisy z zastosowaniem kawy na Stronie Kuchni: