Spis treści
Pyszne bajgle - od Krakowa po Nowy Jork
Według kalendarza świąt nietypowych Dzień Bajgla obchodzony jest 15 stycznia. Warto zajadać się tym pieczywem o każdej porze dnia. Zebraliśmy kilka informacji na temat tego pieczywa.
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowania bajgli krok po kroku
Bajgiel to pieczywo o zwartym miąższu z przylegającą skórką. Przepis na ten przysmak został wymyślony w Polsce, najprawdopodobniej w Krakowie. W podaniach historycznych pierwsze wzmianki o bajglach występują już na początku XVII w. (możemy o tym przeczytać m.in. w Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego).
Przepis na bajgle został przewieziony na Manhattan przez emigrantów z Polski. Prawdziwą fortunę zbił na nich pochodzący z Lublina Harry Lender, który w 1927 roku w Connecticut założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Przygotowanie bajgli nie jest zbyt pracochłonne, ale zrobienie ich wymaga nieco siły. Ciasto jest twarde i trzeba je wyrabiać tak długo, aż zmięknie i stanie się elastyczne.
Swój oryginalny smak i nieco słodką, rumianą skórkę bułki zawdzięczają wcześniejszemu obgotowaniu w słodkiej wodzie. Czynność ta nie jest trudna i zajmuje niewiele czasu.
Przepis na bajgle
Liczba porcji: 16 bajgli.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 20 dag drożdży+ łyżeczka cukru,
- 500 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- ok. 1,5 l wody do gotowania+ 2 łyżki cukru.
Jak zrobić bajgle?
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj drożdże z cukrem.
Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
Dodaj wodę, olej, cukier, sól i wyrób ciasto.
Nasza rada: wyrabianie ciasta na bajgle jest dość trudne i wymaga nieco czasu i siły, trzeba wyrabiać je tak długo, aż zmięknie i będzie elastyczne, m.in. 10 minut. Warto zatem pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba.
Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto podziel na pół i każdą część na kolejne kawałki. Łącznie powinno wyjść 16 bajgli.
Formuj bajgle i ponownie przykryj ściereczką na kilka minut.
Zagotuj wodę z cukrem.
Wkładaj do wody po 3 bajgle i gotuj przez ok. 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej.
Wyjmij bajgle na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi bajglami.
Piecz bajgle przez ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Gotowe!
Bajgle najlepiej smakują na ciepło.Domowe bajgle smakują wyśmienicie, zarówno na słodko i słono, np. z serkiem czy konfiturą. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku lub w tosterze. Smacznego!
Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?