Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na zrazy. Najprostszy sposób na tradycyjne danie i kruche mięso. Soczyste, miękkie zrazy po gdańsku na rodzinny obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Zrazy po gdańsku to propozycja na pyszny obiad dla osób, które cenią tradycyjną, polską kuchnię. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku klasycznych zrazów wołowych. Jeśli więc szukasz prostego i szybkiego sposobu na klasyczne, polskie danie, przepis na zrazy gdańskie jest dla ciebie.

W skrócie

Zrazy to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej, które przybyło do nas z Litwy. Jest wiele sposobów przygotowania tej potrawy. Mamy np. zrazy wołowe, zrazy wieprzowe, ze schabu i z karkówki. Na plastry mięsa kładzie się kawałki kiszonego ogórka lub papryka konserwowa, a następnie zawija w ciasne roladki, obsmaża i dusi. Przepis na zrazy, który chciałabym dziś zaproponować, w różnych książkach kucharskich funkcjonuje pod nazwą „zrazy gdańskie”. Trudno dociec, dlaczego tak jest. Pewne znaczenie może mieć fakt, że po II wojnie światowej Gdańsk został licznie zasiedlony przez Kresowiaków z Wileńszczyzny. Przygotowane w ten sposób zrazy były tam popularnym daniem. Czym więc różnią się od tradycyjnych zrazów? Nie przygotowuje się ich z wołowiny, ale z karkówki wieprzowej, z kolei zamiast ogórka, kładzie się natkę pietruszki. Zrazy z wieprzowiny duszą się szybciej niż wołowe, więc na pyszny obiad czekamy o wiele krócej.

Zrazy po gdańsku - przepis na rodzinny obiad

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut duszenia
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g karkówki,
  • pół szklanki bulionu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • pęczek pietruszki,
  • tymianek świeży lub suszony,
  • mąka,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować soczyste zrazy gdańskie?

  1. Karkówkę pokroiłam na niezbyt grube plastry, które rozbiłam tłuczkiem, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  2. Na każdym plastrze mięsa ułożyłam gałązkę pietruszki i tymianku.
  3. Mięso zawinęłam w roladki, spięłam wykałaczkami, obtoczyłam w mące i obsmażyłam, aż zrobiły się rumiane.
  4. Włoszczyznę oczyściłam, obrałam i pokroiłam w słupki.
  5. Przełożyłam zrazy do rondla, dolałam bulion, włoszczyznę i dusiłam na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso zrobiło się miękkie.
  6. Śmietanę rozmieszałam w osobnej misce z odrobiną gotującego się wywaru i mąki, a następnie dodałam całość do zrazów.
  7. Zagotowałam zrazy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  8. Zrazy najlepiej smakują kaszą, gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z buraczków.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na zrazy. Najprostszy sposób na tradycyjne danie i kruche mięso. Soczyste, miękkie zrazy po gdańsku na rodzinny obiad - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński