Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Pomorza. Pasja Smaku w Szczecinie. Zaskoczenie każdego dnia

Oskar Masternak
Restauracja „Pasja Fabryka Smaku” mieści się przy ulicy Śląskiej 12/1. Codziennie jest czynna od godziny dwunastej
Restauracja „Pasja Fabryka Smaku” mieści się przy ulicy Śląskiej 12/1. Codziennie jest czynna od godziny dwunastej
Restauracja przy ulicy Śląskiej w Szczecinie każdego dnia potrafi zaskoczyć swoich klientów. Wszystko za sprawą prawdziwej miłości do kuchni.

Zazwyczaj fabryka kojarzy się wszystkim z pośpiechem, hałasem i bezustannym pędem. Jest jednak w Szczecinie fabryka, w której króluje spokój, a przede wszystkim dobry smak. Przy ulicy Śląskiej od ponad dwóch lat działa restauracja „Pasja fabryka smaku”, która proponuje swoim gościom przepyszne potrawy skomponowane z najwyższej jakości składników.

W „Pasji” znajdziemy głównie dania z kuchni regionalnej, włoskiej i francuskiej. Każdy posiłek przygotowywany jest z należytą dokładnością. Dlatego restauracja wpisuje się w coraz bardziej popularny na świecie ruch „slow food”.

Osobą odpowiedzialną za całą restaurację jest Sylwia Duszyńska, właścicielka oraz szefowa kuchni. O swojej miłości do gastronomi potrafi mówić z taką pasją, po której można poznać prawdziwego mistrza.

- Nie ma w mojej kuchni miejsca na żadną chemię i mrożone produkty. Każdy mój dzień zaczyna się od wizyty na rynku i szukania najlepszych składników do moich potraw. Dlatego zamiast np. wołowiny z Argentyny używam mięsa, które pochodzi z naszego regionu. Ryby w moich daniach pochodzą z okolicznych jezior. Teraz jest sezon na młode warzywa, które produkują polscy rolnicy - mówi pani Sylwia.

Właścicielka podkreśla, że cały czas stara się poszukiwać nowych smaków, które mogłaby wprowadzić do swojej kuchni.

- Sezonowość menu niesie ze sobą konieczność ciągłych poszukiwań. Chętnie korzystam z starych metod przyrządzania potraw. Na przykład jesienią robimy kiszonki, które później wykorzystujemy przez całą zimę - chwali się Sylwia Duszyńska.

W menu nie znajdziemy typowego dla kuchni polskiej schabowego czy klopsów. Zamiast tego możemy trafić na potrawy z dziczyzny, ryb lub z wracających do łask podrobów.

W „Pasji Fabryce Smaków” dużą wagę przykłada się również do edukowania klientów pod względem zdrowego żywienia, by mogli w pełni docenić wspaniałą kulturę jedzenia.

- W innych restauracjach zdarza się, że używane są mrożone produkty lub potrawy są odgrzewane po kilku dniach. W mojej restauracji wszystko robione jest na bieżąco i każdy posiłek jest wyjątkowy - podkreśla Sylwia Duszyńska.

Miejsce takie jak „Pasja Fabryka Smaku” w pełni zasługuje na zwycięstwo w plebiscycie Smaki Pomorza!

**Smaku Pomorza to plebiscyt, w którym możecie wybrać najlepszą restaurację, bar, kawiarnię, pizzerię lub cukiernię w regionie.

Czyta więcej i zagłosuj:Smaki Pomorza 2016. Wybierzcie z nami najlepszą restaurację**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński