Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smak czekolady pomaga sercu

Supernowa
Fot. Supernowa
Dwie, trzy tabliczki czekolady miesięcznie są dobre dla zdrowia. Ale lepiej nie prze-kraczać tej normy - twierdzą badacze.

Czekolada należy do tych produktów, które są najczęściej badane przez naukowców. De-cydują o tym nie tylko jej walory smakowe, ale także interesujący skład chemiczny. Szcze-gólnym przedmiotem zainteresowania są gorzkie odmiany tego wyrobu, bogate w kakao, które - jak się uważa - jest korzystne dla naszego zdrowia.

Tym razem głos w debacie nad zdrowotnymi właściwościami czekolady zabrali dietetycy i farmakolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Przedstawili dane świadczące o tym, że re-gularne konsumowanie czekolady - rzecz jasna w rozsądnych dawkach - powinno wpłynąć korzystnie na pracę serca i naczyń krwionośnych. Analizy wykonane przez kalifornijskich badaczy pokazały, że czekolada zawiera znaczne ilości związków barwnikowych zwanych flawonoidami. Występują one w roślinach, chroniąc je przed chorobami i pasożytami. W organizmie człowieka pełnią natomiast rolę podobną do witamin. Liczne badania pokazały, że związki flawonowe poprawiają przepływ krwi, a także zwiększają aktywność białych i czerwonych krwinek. Niektóre z nich mają także działanie przeciwrakowe.

Co do czekolady, to już wcześniejsze analizy sugerowały, że ze względu na dużą ilość masy kakaowej może ona mieć dobroczynny wpływ na serce. - Testy potwierdziły tę hipo-tezę. Z naszych ustaleń wynika, że flawonoidy hamują tempo formowania się płytek miaż-dżycowych na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych. Tym samym działają ochronnie na układ krążenia - mówi szef zespołu badawczego, prof. Carl Keen.

Uczony przekonuje, że nawet niewielkie ilości czekolady mogą mieć działanie profilaktycz-ne. Dlatego warto, jego zdaniem, czytać uważnie informacje na opakowaniach, gdzie po-dawana jest informacja o zawartości kakaowej masy. Im jest jej więcej w gotowym produk-cie, tym lepiej dla naszego serca. - Zalecałbym konsumowanie niewielkich porcji czekola-dy każdego dnia, chyba że z powodu jakichś dolegliwości musimy unikać słodyczy. Szczególnie wartościowa jest czekolada gorzka. Jej charakterystyczny smak bierze się właśnie od dużego stężenia substancji flawonowych. Należy jednak zachować umiar. Na-szemu sercu wystarczą dwie, trzy tabliczki czekolady miesięcznie i radziłbym nie przekra-czać tej dawki - przestrzega naukowiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński