MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozpływające się w ustach tiramisu pistacjowe. Ten przepis zrobisz w mniej niż 30 minut. Idealny deser dla miłośników kawy i orzechów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe tiramisu pistacjowe warto zrobić na bazie pasty zrobionej z samych orzechów. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania deseru.
Domowe tiramisu pistacjowe warto zrobić na bazie pasty zrobionej z samych orzechów. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania deseru. Anna Daniluk
Apetyczne tiramisu pistacjowe to deser, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jest to jedna ze smaczniejszych wersji popularnego deseru. Warto użyć pastę pistacjową wykonaną z samych orzechów. Właśnie ona nada deserowi smak i aromat rodem z Włoch. Zobacz przepis na domowe tiramisu z pastą pistacjową.

W skrócie

Najdroższym elementem tiramisu pistacjowego będzie dobrej jakości pasta wykonana z samych z orzechów. Można ją zrobić samemu poprzez zmielenie w robocie kuchennym obranych z łupin i uprażonych pistacji. Można też kupić produkt zrobiony całkowicie z zielonych orzeszków. Odradzam użycie kremu pistacjowego, który często ma śladowe ilości pistacji i uzupełniany jest tłuszczami utwardzonymi, cukrem i sztucznymi aromatami. Zobacz przepis na apetyczny deser pistacjowy z mascarpone.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie tiramisu pistacjowego

Tiramisu pistacjowe – przepis na włoski deser

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut + 4 godziny schładzania w lodówce
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 30 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki pasty pistacjowej,
  • 350 ml mocnej kawy espresso,
  • 200 g biszkoptów savoiardi,
  • 20 g rozkruszonych pistacji.

Opcjonalnie:

  • 10 g kakao do dekoracji.

Jak zrobić tiramisu pistacjowe?

Przygotowanie:

  1. Jajka należy umyć, sparzyć gorącą wodą i oddzielić żółtka od białek. Białka przydadzą się na przykład do bezy.
  2. W czystej metalowej lub szklanej misce należy ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Taki kogel-mogel należy doprawić szczyptą soli, aby skontrastować słodki smak deseru.
  3. Następnie cały czas miksując, do żółtek należy dodać porcjami serek mascarpone.
  4. Do gotowej masy mascarpone należy dodać pastę pistacjową.
  5. Gotowa masa do tiramisu pistacjowego może wydawać się dość płynna, ale w trakcie chłodzenia zyska upragnioną lekką i kremową konsystencję.
  6. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym należy układać warstwy tiramisu pistacjowego.
  7. Świeżo zaparzone espresso należy wlać do głębokiego talerza, aby lekko wystygło. Ułatwi to także maczanie biszkoptów savoiardi.
  8. Biszkopty należy maczać w kawie i układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu należy rozłożyć krem z mascarpone i pistacją. Proces należy powtórzyć jeszcze raz, aż skończą się składniki.
  9. Na wierzchu tiramisu pistacjowego należy rozsypać rozkruszone orzeszki pistacjowe.
  10. Przygotowane tiramisu pistacjowe należy włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, aż całkowicie krem stężeje, schłodzi się oraz biszkopty zmiękną.
  11. Przed podaniem można oprószyć tiramisu według uznania łyżką kakao.

Tiramisu pistacjowe bez jajek

Jeżeli obawiacie się spożycia żółtek na surowo, to możecie je pominąć. Zamiast tego zachęcamy do zrobienia kremu pistacjowego do tiramisu na bazie mascarpone i ubitej na sztywno słodkiej śmietanki. Lekkości może nadać także ubita na sztywno aquafaba, czyli woda z ciecierzycy z puszki. Każda z tych opcji sprawi, że krem będzie lżejszy niż zrobiony na samym mascarpone. Jeśli nie chcecie dodawać ekstra kalorii, tiramisu pistacjowe na samym mascarpone będzie również smaczne.

Domowe tiramisu pistacjowe warto zrobić na bazie pasty zrobionej z samych orzechów. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania deseru.

Rozpływające się w ustach tiramisu pistacjowe. Ten przepis z...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rozpływające się w ustach tiramisu pistacjowe. Ten przepis zrobisz w mniej niż 30 minut. Idealny deser dla miłośników kawy i orzechów - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński