Rośliny mają owoce, my - nowotwory

SNZaktualizowano 
Co mają ze sobą wspólnego wzrost guza nowotworowego u ludzi oraz dojrzewanie owocu u rośliny? Okazuje się, że sporo.

Pełne soczystego miąższu owoce lub warzywa wyrastają i dojrzewają dzięki procesowi biologicznemu, który obserwuje się również u ludzi. Niestety, w naszym przypadku proces ten wspomaga rozwój nowotworu. Odkryli to naukowcy z Cornell University (USA).

Nowotwór złośliwy to - jak wiemy - choroba, w której dochodzi do niekontrolowanego rozwoju i dzielenia się komórek zawierających uszkodzone DNA. Komórki rakowe początkowo atakują tkankę, w której powstały, a następnie przerzucają się w inne miejsca organizmu. Ich liczba cały czas rośnie. Rozprzestrzenieniu się pierwotnej zmiany nowotworowej sprzyjają rozmaite czynniki zewnętrzne (np. osłabienie organizmu, narażenie na substancje rakotwórcze w środowisku). Musi też zostać uruchomiony zapisany w genach mechanizm kontrolujący ekspansję guza nowotworowego.

Analizując materiał genetyczny pochodzący od najzwyczajniejszego pomidora badacze z Cornell University odkryli gen o nazwie ORFX. Podejrzewają, że to on kontroluje rozwój tak chętnie przez nas zjadanych owoców tej rośliny. W toku kolejnych badań stwierdzono, że gen ORFX występuje u wszystkich roślin wytwarzających jagody, czyli soczyste i mięsiste grona różnej wielkości.

Podczas dalszych badań uczeni ku własnemu zaskoczeniu stwierdzili, że białko kodowane przez ów gen jest do złudzenia podobne do związku chemicznego wytwarzanego w organizmach ludzi zaatakowanych przez nowotwór. - Niemal identyczna substancja białkowa może u roślin inicjować wzrost owocu, a u ssaków - wzrost guza rakowego. Aż trudno uwierzyć, że oba procesy są tak podobne do siebie. Jak widać pomiędzy roślinami a zwierzętami nie ma wielkich różnic, przynajmniej jeśli chodzi o podstawowe mechanizmy biologiczne zapisane w genach - zauważa prof. Steven Tanksley, główny autor badań.

Jego zdaniem gdyby nie ingerencja człowieka wiele roślin ogrodniczych nie wytwarzałoby aż tak pięknych owoców. - Udomowione przez nas gatunki przystosowały się do naszych potrzeb. Zaczęły wytwarzać owoce o większej masie i objętości. Dzikie pomidory miały owoce wielkości dużej borówki. Kluczową rolę we wzroście odegrał gen ORFX, który włącza się we wczesnych fazach wzrostu rośliny - tłumaczy Tanksley.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

może te geny z roślin tak się zadomowiły w naszych organizmach ,dla tego jest tyle nowotworów.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3