MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
5-6 dużych batatów, kilka łyżek oleju do wysmarowanie...
fot. Pixabay

Pyszne i aromatyczne dania z grzybami w roli głównej. Te przepisy warto wypróbować!

Bataty zapiekane z grzybami

5-6 dużych batatów, kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy, łyżka masła, 200 g sera żółtego, 300 g podgrzybków, sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony), listki pietruszki do dekoracji

Bataty dokładnie umyć, ale nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki, żeby zrobić miejsce na farsz. Grzyby pokroić w grubą kostkę i gotować 2-3 minuty w posolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem batatów. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki. (www.msm-monki.pl)

Zobacz również

Piknik z psem w Kościerzynie. Prawdziwe psie szaleństwo!

Piknik z psem w Kościerzynie. Prawdziwe psie szaleństwo!

Fatalne informacje o stanie zdrowia Zbigniewa Ziobry - WIDEO

Fatalne informacje o stanie zdrowia Zbigniewa Ziobry - WIDEO

Polecamy

Otylia Jędrzejczak zaprasza na zawody Otylia Swim Cup!

Otylia Jędrzejczak zaprasza na zawody Otylia Swim Cup!

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało