MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna i sycąca zupa „dziadówka”. Niezwykle smaczna i prosta do zrobienia kaszubska zupa ziemniaczana. Wypróbuj tradycyjny przepis babci

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
 „Dziadówka” to kaszubska zupa na ziemniakach
„Dziadówka” to kaszubska zupa na ziemniakach 123rf/zorianchik/zdjęcie ilustracyjne
Kremowa i niezwykle smaczna zupa „dziadówka” to danie regionalne z Kaszub. Jest bardzo prosta do zrobienia, ale przepyszna. Warto poznać ten specjał i przygotować ją na pożywny obiad. Cała rodzina z pewnością będzie się nią zajadać.

W skrócie:

Najsmaczniejsze dania to często te najprostsze. Tak właśnie jest w przypadku kaszubskiej zupy ziemniaczanej o zabawnej nazwie „dziadówka”. Chłopska kuchnia w całej Polsce zawsze składała się z podstawowych, dostępnych składników. Zupy często gotowano właśnie na ziemniakach, zagęszczano je mąką oraz różnymi rodzajami nabiału, np. mlekiem lub maślanką. Mięso – najczęściej boczek lub kiełbasę – tak naprawdę dodawano od święta. Tego typu dania możemy znaleźć w wielu regionach. Na Podkarpaciu znana jest tradycyjna zupa „dziad z babą”, którą przyrządza się bardzo podobnie do dziadówki, ale zabiela mlekiem i dodaje kluseczki. Nawet nazwa jest podobna i nie jest to przypadek. „Dziad” w zupie to po prostu ziemniaki, a kluski nazywane są „babą”. Nic dziwnego, że kaszubska zupa ziemniaczana to właśnie „dziadówka”. Dziś podaję ci tradycyjny przepis mojej babci na to pyszne, sycące i bardzo proste do zrobienia danie. Spróbuj raz, a będziesz się zajadać.

Dziadówka – kaszubska zupa ziemniaczana

Czas przygotowania: 35 minut

Porcja: 6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,

  • litr wody,

  • 0,5 l maślanki

  • 200 g surowego boczku,

  • cebula,

  • marchewka,

  • 2 łyżki mąki żytniej,

  • ziele angielskie,

  • liście laurowe,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia,

  • natka pietruszki.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną "dziadówkę"?

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, umieściłam w garnku i zalałam wodą.

  2. Dodałam pokrojoną marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie.

  3. Całość gotowałam, aż warzywa zmiękły.

  4. W tym czasie pokroiłam cebulę i boczek, podsmażyłam na oleju.

  5. Maślankę wymieszałam z odrobiną wywaru z warzyw oraz mąką, po czym dolałam do zupy.

  6. Zupę przelałam do miseczek, dodałam podsmażony boczek z cebulką i posiekaną natkę pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszna i sycąca zupa „dziadówka”. Niezwykle smaczna i prosta do zrobienia kaszubska zupa ziemniaczana. Wypróbuj tradycyjny przepis babci - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński