Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przygotowania do 1. PZU Maratonu Szczecińskiego: W diecie biegacza najważniejsza jest odpowiednia ilość białka

Bogna [email protected]
Dobrym połączeniem w posiłku biegacza są ryby i warzywa.
Dobrym połączeniem w posiłku biegacza są ryby i warzywa. 123rf.com
Okazuje się, że 82 procent Polaków wcale nie interesuje się tym co ma na talerzu, a aż 70 procent z nas dodaje do posiłków zbyt dużo soli.

Ponad 60 proc. polskich obiadów składa się z kawałka smażonego mięsa. Aż 63 proc. z nas nie je codziennie warzyw i owoców. Nieodpowiednie jedzenie, to migreny, chroniczne zmęczenie, kłopoty ze snem, nadwaga, choroby serca, problemy ze skórą... A ty czy wiesz co jesz? Pewnie nie doceniasz tego co i jak jesz.

Jeśli zaczynasz biegać przyglądnij się swojemu talerzowi z większą uwagą. Dlaczego? W trakcie godziny intensywnego biegania możesz spalić nawet 1000 kalorii!

Ile powinieneś jeść? Oblicz sam. Jak to zrobić? Jeśli biegasz jeden góra dwa razy w tygodniu i ważysz tylko 50 kg, to twój organizm potrzebuje codziennie 1500 kalorii. Jak to obliczyć? Wzór jest prosty: 30 x liczba twoich kilogramów. Jeśli natomiast czas twojego biegu trwa około 30 - 45 minut, a biegasz niemal codziennie, to skorzystaj z wzoru: 40 x twoja waga = liczba kalorii w diecie każdego dnia.

Dietetycy podkreślają, że w diecie początkującego biegacza nie może zabraknąć białka. Jeśli go zabraknie , to kości oraz wiązadła stracą swoją moc i bardzo szybko zaczniemy odczuwać skurcze. Dziennie zapotrzebowanie na kalorie z białek to około 400.

Jeśli tego białka dostarczysz za mało to grozi ci nienaturalnie intensywne wypadanie włosów, łamliwość paznokci, szorstka skóra na całym ciele, zmarszczki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński