Piwo na zdrowie męskich jelit. Nie musi być bezalkoholowe! Badacze z Portugalii odkryli, jaka porcja dziennie działa ochronnie i nie tuczy.

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Choć zawarty w piwie alkohol wpływa niekorzystnie na jelita, działanie to jest znoszone przez naturalne składniki tego fermentowanego napoju.
Choć zawarty w piwie alkohol wpływa niekorzystnie na jelita, działanie to jest znoszone przez naturalne składniki tego fermentowanego napoju. thevisualsyouneed/123RF
Udostępnij:
Piwo to ulubiony trunek Polaków, zwłaszcza męskiej części społeczeństwa. Choć zawiera szkodliwy alkohol, jego picie nie jest pozbawione zdrowotnych korzyści. Najnowsze odkrycie dotyczy jego wpływu na stan jelit u mężczyzn, zarówno w przypadku spożywania piwa klasycznego, jak i tego bezalkoholowego. Naukowcy nie stwierdzili przy tym, by napój ten działał tucząco! W badaniu był jednak spożywany w konkretnej ilości. Jaka porcja piwa może być korzystna oraz które jego rodzaje są najbardziej polecane przez ekspertów.

Piwo jest niskoprocentowym napojem alkoholowym, który Polacy spożywają w największych ilościach. Niestety, według statystyk jest też trunkiem coraz bardziej nadużywanym w społeczeństwie. Tymczasem piwo spożywane nawet codziennie, ale w niewielkich ilościach, może mieć korzystny wpływ na zdrowie!

Choć napoje zawierające alkohol uznaje się za szkodliwe, pewne ich rodzaje w konkretnych ilościach okazują się wspierać organizm. Dotyczy to zwłaszcza naturalnych produktów fermentowanych, do których oprócz wina należy piwo. W badaniach epidemiologicznych stwierdzono np., że ich niskie lub umiarkowane spożycie wiąże się z rzadszym występowaniem chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Sprawdź:

Według najnowszych badań przeprowadzonych w Portugalii, których wyniki opisano w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, picie piwa może wspierać jeden z najważniejszych narządów w ciele, jakim jest jelito. To właśnie w nim zlokalizowane jest aż 80 proc. komórek odpornościowych organizmu. Występujące w jelicie mikroorganizmy (tzw. mikrobiota) wpływa ponadto na metabolizm i ryzyko rozwoju chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca i otyłość.

Piwo jako fermentowany wyciąg ze skiełkowanych ziaren słodu, utrwalony związkami z szyszek chmielu, stanowi też źródło związków pochodzących od drożdży oraz antyoksydacyjnych polifenoli, które są wchłaniane w jelicie grubym. Będąc tam obecne, regulują też skład mikroflory jelitowej. W niektórych rodzajach piwa (niepasteryzowanych) obecne są też żywe mikroorganizmy fermentacyjne, które mogą mieć na nią bezpośredni wpływ.

W ramach badania, które zaprojektowano jako podwójnie zaślepioną, randomizowaną próbę kliniczną, jego uczestnicy – grupa 22 zdrowych mężczyzn w wieku 18-65 lat – wypijali codziennie małą butelkę (330 ml) piwa o zawartości 0 proc. albo 5,2 proc. obj. alkoholu przez okres czterech tygodni.

Gdy porównano wyniki badań uczestników przed rozpoczęciem eksperymentu i po nim, nie stwierdzono zwiększenia masy ciała czy tkanki tłuszczowej (tzw. piwny brzuch). Nie odnotowano też znacznych zmian wskaźników zdrowia kardiometabolicznego we krwi.

Wykazano, że spożywanie zarówno piwa alkoholowego, jak i bezalkoholowego poprawia różnorodność gatunków mikroflory jelitowej. Zauważono ponadto zwiększoną aktywność jelitowej fosfatazy alkalicznej, która jest enzymem ochronnym i wspierającym ich rolę bariery broniącej dostępu do organizmu. Ilość tej fosfatazy we krwi uczestników uległa natomiast obniżeniu, co wskazuje na poprawę czynności wątroby.

Należy jednak pamiętać, że korzyści zdrowotne ze spożywania napojów zawierających alkohol nie negują jego działania rakotwórczego, dlatego najbardziej zalecane są piwa bezalkoholowe, których wybór jest coraz większy. Zamiast tych typu pilzner lepiej wybierać bardziej „treściwe”: typu ale, APA lub IPA. Najwięcej korzystnych związków zawierają te niefiltrowane i niepoddane pasteryzacji.

Dowiedz się więcej na temat:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak żołnierz dawca ratuje ludzkie życie

Materiał oryginalny: Piwo na zdrowie męskich jelit. Nie musi być bezalkoholowe! Badacze z Portugalii odkryli, jaka porcja dziennie działa ochronnie i nie tuczy. - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie