Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki, wędlina i miód pitny to nowe produkty regionalne [ZDJĘCIA]

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Trzy nowe produkty trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem uznanie zyskały pyszne pierniczki „Serca kaziukowe”, wędlina „Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic” oraz „Miód pitny trójniak Cedyński”.

Serca kaziukowe lub kaziukowe serducha zrobione są z ciasta piernikowego i ozdobione białym lub kolorowym lukrem. Ciemnobrązowe, kruche ciasteczka mają korzenno-miodowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych.

- Zajęłam się tym produktem przez przypadek - mówi Irena Śmiałek, twórczyni produktu. - Chodziło o odtworzenie tradycji kaziukowych z Kresów Wschodnich, kiedy 4 marca przypada odpust św. Kazimierza. - Znalazłam w mojej rodzinie przepis na ciasto piernikowe i zaczęłam próbować. Nie zajmowałam się zawodowo sprawami kulinarnymi, ale po wielu próbach w końcu mi wyszedł właściwy smak.

Drugim produktem jest wędzony udziec wieprzowy z Przelewic wyprodukowany przez Firmę Handlowo-Usługową IRGO Anny i Ireneusza Junga.

Miód pitny trójniak „Cedyński” wytwarzany jest na bazie miodu wielokwiatowego, rzadziej wrzosowego oraz moszczu czarnej porzeczki.Pierwszy miód „Cedyński” powstał w 1972 roku na 1000-lecie bitwy pod Cedynią. Wytworzyły je Nadodrzeńskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Dębnie Lubuskim. Na początku lat 90. zakłady rozwiązano, a wtedy akurat Jan Olszański wraz z ojcem zaczął produkować miody.

W tej chwili mam 48 produktów regionalnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński