Serca kaziukowe lub kaziukowe serducha zrobione są z ciasta piernikowego i ozdobione białym lub kolorowym lukrem. Ciemnobrązowe, kruche ciasteczka mają korzenno-miodowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych.
- Zajęłam się tym produktem przez przypadek - mówi Irena Śmiałek, twórczyni produktu. - Chodziło o odtworzenie tradycji kaziukowych z Kresów Wschodnich, kiedy 4 marca przypada odpust św. Kazimierza. - Znalazłam w mojej rodzinie przepis na ciasto piernikowe i zaczęłam próbować. Nie zajmowałam się zawodowo sprawami kulinarnymi, ale po wielu próbach w końcu mi wyszedł właściwy smak.
Drugim produktem jest wędzony udziec wieprzowy z Przelewic wyprodukowany przez Firmę Handlowo-Usługową IRGO Anny i Ireneusza Junga.
Miód pitny trójniak „Cedyński” wytwarzany jest na bazie miodu wielokwiatowego, rzadziej wrzosowego oraz moszczu czarnej porzeczki.Pierwszy miód „Cedyński” powstał w 1972 roku na 1000-lecie bitwy pod Cedynią. Wytworzyły je Nadodrzeńskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Dębnie Lubuskim. Na początku lat 90. zakłady rozwiązano, a wtedy akurat Jan Olszański wraz z ojcem zaczął produkować miody.
W tej chwili mam 48 produktów regionalnych.
POLECAMY:
Studniówki 2018. Tak się bawią maturzyści [ZDJĘCIA]
Niesamowite odkrycie pod peronami dworca [ZDJĘCIA]
Lech - Pogoń: Zobacz zdjęcia kibiców [ZDJĘCIA, WIDEO]
Najlepsza restauracja w Stargardzie? Zobacz TOP 10 [ZDJĘCIA]
Zarobki w policji 2018. Pensje policjantów [RAPORT]
TOP10. To był najbardziej luksusowy hotel w Szczecinie
Follow https://twitter.com/gs24_plDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?