- Piekarnię prowadzę od 1979 roku - mówi Andrzej Reczyński, który wspólnie z żoną Ewą wypieka pieczywo przy ul. Rayskiego 17. -- Wypiekania chleba uczyłem się od taty Jana. Najpierw to on ze mną prowadził ten biznes. Z wykształcenia jestem elektrykiem, ale to wypiekanie prawdziwego chleba stało się moją pasją i życiowym biznesem.
Piekarnia przy ul. Rayskiego jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. To nie znajdziemy żadnych ulepszaczy czy spulchniaczy. Chleb wypieka się tu na naturalnym zakwasie według tradycyjnej, nie zmienionej od lat receptury. Dzięki temu wszystko jest tu takie zdrowe.
- Nie pompujemy sztucznie naszego pieczywa, nie dodajemy do niego żadnych ulepszaczy ani jajek - mówi pan Andrzej. - To sprawia, że nasze wypieki są tak popularne, zdrowe i uważane nawet za wegańskie. Nasze wypieki kupują głównie sklepy ze zdrową żywnością. Nie tylko te w Szczecinie, ale w całym regionie - także w Kołobrzegu czy Koszalinie.
W piekarni wypieka się chleby, bułki i rogale. Stali klienci nadali im swoje nazwy.
- Mamy mnóstwo stałych klientów, którzy nasze wypieki po swojemu ponazywali - mówi pan Andrzej. - I tak np. rogale graham to "krewetki".
Największą popularnością cieszy się chleb razowy - zdrowy, pachnący i świeżo wypiekany każdego dnia. Miłośnicy słodszych wypieków mogą za to próbować drożdżówek na razowym cieście - są dużo zdrowsze od tych tradycyjnych i mniej kaloryczne.
Głosuj na najpopularniejsze lokale gastronomiczne w regionie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?