Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Perseusz, małe - wielkie re-otwarcie słynnej włoskiej restauracji

MM Trendy
Perseusz Ristorante, choć działa na Warszewie to jego smaki są doskonale znane w centrum Szczecina, a nawet na Prawobrzeżu. Na czas pandemii lokal na chwilę musiał zamknąć drzwi swojej sali. Jednak ta chwila właśnie mija i Perseusz znów zaprasza w swoje progi, kusząc nowościami. - Jakimi? - O tym opowie Aleksander Wilusz, menadżer restauracji.

Perseusz wraca do nas po krótkiej przerwie. Zespół miał czas by złapać oddech i nowe inspiracje. Jakie kulinarne nowości będziecie teraz serwować?

- Przerwa to za dużo powiedziane (uśmiech). Choć rzeczywiście na chwilę wyłączyliśmy możliwość jedzenia na miejscu w lokalu, to cały czas dynamicznie działaliśmy w dostawach. To dało nam sporo czasu, aby udoskonalić nasze dania i wprowadzić kilka nowości - w tym opcje wegańskie. Zachęcamy do obserwowania naszego Facebooka i Instagrama, gdzie dzielimy się zdjęciami naszych przepysznych potraw.

Restauracja słynęła z wyjątkowej pizzy, która zdobyła rzeszę oddanych fanów. Czy "pizzowe" menu teraz się zmieni?

- Zdecydowanie! Pizzowe menu zmienia się cały czas. Mamy całą gamę własnych kompozycji, często dodajemy sezonowe i oryginalne propozycje, które następnie trafiają do stałego menu - oczywiście pod warunkiem, że zdobędą uwielbienie naszych klientów (uśmiech). Ostatnio wzięliśmy nawet udział w „Szczecińskim Pizza Forum”, gdzie zaczerpnęliśmy wielu nowych inspiracji, jak również podzieliliśmy się naszymi pomysłami.

Zostając w temacie pizzy, w czym tkwi jej sekret? Skąd receptura?

- Nie ma wielkiego sekretu w tym, że przez wiele lat pracowałem w Italii, poznając tajniki tamtejszej kuchni i odbywając kulinarną podróż po całym półwyspie. Receptura na nasze legendarne ciasto, pochodzi z jednej z rzemieślniczych pizzerii z Wenecji. Została udoskonalona i przystosowana do naszego klimatu. Można powiedzieć, że naszym sekretem jest ciężka praca, najwyższa jakość i ciągłość produkcji, za to wszystko pokochali nas nasi klienci.

Są też makarony. Włoskie pasty wielu osobom spędzają sen z powiek. Jakimi propozycjami planujecie zdobyć podniebienia tych osób?

- Aktualnie skupiamy się na dwóch obszarach naszej działalności czyli pizza&pasta. Pasta, czyli z włoskiego makaron, jest filarem przyciągającym zarówno osoby, które chcą przypomnieć sobie jak smakują klasyki włoskiej kuchni, jak i te które chcą zaskoczyć swoje podniebienia nowoczesnym i niebanalnym połączeniem smaku. W Perseuszu mamy opcję dla obu tych grup.

Posiłki znów będzie można jeść na miejscu, ale czy opcja „na dowóz” zostanie?

- Nic nie smakuje tak dobrze jak pizza prosto z pieca, ale wiemy, że nie zawsze jest możliwość, by samemu nas odwiedzić. Opcja „na dowóz” oczywiście zostaje. Za symboliczną opłatą jesteśmy w stanie dostarczyć nasze potrawy w praktycznie każde miejsce lewobrzeżnej części Szczecina, obsługujemy nawet klientów z Pilchowa, Bezrzecza i Mierzyna.

Zbliża się okres firmowych wigilii i zimowych chrzcin, czy lokal będzie można zarezerwować na wybraną uroczystość?

- Charakter naszej restauracji nie pozwoliłby nam na przeprowadzenie takich uroczystości, ale pewnie jak co roku będziemy rozchwytywani, aby przygotować świąteczny catering na dostawę.

A co czeka na nas w środku lokalu? Ile miejsc, jaki wystrój? Doskonale pamiętamy unikatowe obrazy wiszące na ścianach - czy sztuka nadal będzie obecna we wnętrzu lokalu?

- Jesienna pogoda zmusza nas do złożenia ogródka, ale nasza przestronna sala z pewnością pomieści wszystkich spragnionych śródziemnomorskich smaków. Jeśli chodzi o sztukę - jest dla nas bardzo ważna. Tak jak dobre jedzenie, pozwala oderwać się od szarej rzeczywistości i przenieść w „inny świat”. Dzięki współpracy z Jackiem Karolczykiem i jego projektem „Sztuka u Fryzjera”, na naszych ścianach goszczą obrazy artystów ze Szczecina i całego świata.

Na koniec najważniejsze - w jakich dniach i godzinach działa teraz lokal?

- Dostosowaliśmy nasze godziny otwarcia do oczekiwań gości. Działamy bez przerwy, siedem dni w tygodniu, 12.30 – 23 od poniedziałku do czwartku i od 12-23 przez cały weekend.

Bądź na bieżąco i obserwuj:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński