MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Perfekcyjna bułka tarta do kalafiora i fasolki. Jeden trik sprawia, że jest rumiana, chrupiąca i wyraźna w smaku. Idealna do polania warzyw

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zrobienie idealnej bułki tartej nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie
Zrobienie idealnej bułki tartej nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Idealna bułka tarta do kalafiora oraz fasolki szparagowej jest złocista, chrupiąca i ma wyraźny smak. Jest pewien trik, który pozwala to osiągnąć. Niektórzy popełniają błąd, przez który bułka tarta traci swoją chrupkość i nie zrobi się rumiana. Wyjaśniam, jak tego uniknąć i zrobić idealną, pyszną bułkę tartą do fasolki, kalafiora oraz innych potraw.

W skrócie:

Rumiana i chrupiąca bułeczka tarta to dodatek do różnych dań kuchni polskiej. Najczęściej polewamy nią kalafiora lub fasolkę szparagową. Te dwa składniki w zupełności wystarczą za pyszny obiad. Smażona bułka tarta pasuje także do leniwych klusek, knedli i pyz.

Kiedy przyrządzamy tak proste danie, jak fasolka czy kalafior z bułką tartą, warto, aby były one zrobione perfekcyjnie. Dlatego wyjaśnię ci nie tylko, jak gotować kalafiora i fasolkę, ale również jak zrobić perfekcyjną bułeczkę do polania warzyw.

Jak zrobić bułkę tartą do kalafiora lub fasolki?

Zrobienie idealnej, rumianej i chrupiącej bułki tartej do kalafiora wcale nie jest trudne. Trzeba tylko znać pewien trik. Wiele osób popełnia błąd, przez który bułka tarta pozostaje blada i rozpaćkana. To dlatego, że najpierw rozgrzewają na patelni tłuszcz, a dopiero potem kładą na to bułkę. Tymczasem powinno się robić dokładnie odwrotnie. Cały sekret tkwi w tym, żeby najpierw lekko przypiec bułkę na patelni bez tłuszczu. Rozgrzej patelnię, wsyp na nią 2-3 łyżki tartej bułki i poczekaj aż się zrumieni. W tym czasie potrząsaj patelnią lub mieszaj bułkę drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliła. Kiedy zrobi się lekko brązowa, możesz dodać tłuszcz. Ja dodaję masło (ok. 2 łyżki), dzięki czemu bułka tarta jest bardziej gęsta. Jeśli wolisz płynną bułkę tartą, zamiast masła, możesz dodać 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Wystarczy wymieszać zrumienioną bułkę z tłuszczem, podsmażyć przez ok. 2 minuty i gotowe.

Jak zrobić kalafiora w bułce tartej?

Żeby zrobić pyszny kalafior w bułce tartej, warto wiedzieć, jak ugotować to warzywo. Najczęstszym błędem jest rozgotowanie kalafiora, który później przypomina smutną paćkę. Najpierw zagotuj w dużym garnku 2 litry wody, a kiedy zacznie bulgotać, wsyp łyżeczkę soli. Kalafiora podziel na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj nie dłużej niż 7 minut. W tym czasie sprawdzaj widelcem, czy warzywo zmiękło. Wciąż powinno pozostawać lekko twardawe i jędrne. Następnie wyjmij kalafior z wody, odsącz, wyłóż na talerze i polej przygotowaną bułką tartą.

Jak zrobić fasolkę z bułką tartą?

W tym przypadku również nie warto rozgotować warzywa. Na 0,5 kg fasolki będziesz potrzebować litr wody. Zagotuj ją, a w tym czasie odetnij od fasolki twarde końcówki. Kiedy woda się zagotuje, wsyp łyżeczkę soli i wrzuć fasolkę. Jak długo gotować fasolkę szparagową? Od momentu zagotowania wody, fasolkę trzymamy od 7 do 10 minut. Sprawdzaj widelcem, czy jest już dostatecznie miękka. Następnie odcedź fasolkę, przełóż na talerze i polej bułką tartą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Perfekcyjna bułka tarta do kalafiora i fasolki. Jeden trik sprawia, że jest rumiana, chrupiąca i wyraźna w smaku. Idealna do polania warzyw - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński