Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paprykarz szczeciński znajdzie się na Liście Produktów Tradycyjnych?

Marek Jaszczyński
Trwają starania, żeby paprykarz szczeciński stał się produktem regionalnym.
Trwają starania, żeby paprykarz szczeciński stał się produktem regionalnym. Fot. Marcin Bielecki
Trwa batalia o to, żeby paprykarz szczeciński stał się oficjalnych daniem regionu. Bo któż nie zna słynnego przysmaku biwaków?

Lista produktów tradycyjnych z Zachodniopomorskiego:

Lista produktów tradycyjnych z Zachodniopomorskiego:

Jeziorowy ogórek kiszony
Kapusta kiszona z beczki
Ogórek kołobrzeski
Chleb razowy koprzywieński
Miód Drahimski
Miód pitny trójniak
Nalewka ze śliwek z Dębiny
Wino ze śliwek

To zmielone mięso rybie z ryżem bądź kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli.

Trwają starania o wpisanie paprykarza na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.

- Głównym warunkiem uzyskania wpisu jest udokumentowanie, że przysmak jest produkowany co najmniej 25 lat - usłyszeliśmy w urzędzie marszałkowskim, którego wydział rolnictwa zajmuje się całą procedurą. - To dopiero początek drogi do wpisu.

Co ciekawe paprykarz nie jest produkowany w Szczecinie, ale nadal powstaje na Pomorzu, wytwarza go na przykład firma w gminie Sianów oraz druga z Władysławowa.

Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej Gryfa w 1967 roku.

Więcej o paprykarzu szczecińskim czytaj w piątkowym papierowym wydaniu Głosu Szczecińskiego.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński