Lista produktów tradycyjnych z Zachodniopomorskiego:
Lista produktów tradycyjnych z Zachodniopomorskiego:
Jeziorowy ogórek kiszony
Kapusta kiszona z beczki
Ogórek kołobrzeski
Chleb razowy koprzywieński
Miód Drahimski
Miód pitny trójniak
Nalewka ze śliwek z Dębiny
Wino ze śliwek
To zmielone mięso rybie z ryżem bądź kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli.
Trwają starania o wpisanie paprykarza na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.
- Głównym warunkiem uzyskania wpisu jest udokumentowanie, że przysmak jest produkowany co najmniej 25 lat - usłyszeliśmy w urzędzie marszałkowskim, którego wydział rolnictwa zajmuje się całą procedurą. - To dopiero początek drogi do wpisu.
Co ciekawe paprykarz nie jest produkowany w Szczecinie, ale nadal powstaje na Pomorzu, wytwarza go na przykład firma w gminie Sianów oraz druga z Władysławowa.
Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej Gryfa w 1967 roku.
Więcej o paprykarzu szczecińskim czytaj w piątkowym papierowym wydaniu Głosu Szczecińskiego.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?