MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pączkoburger na tłusty czwartek. Ten przepis zaskoczy smakoszy. Ekspert dzieli się przepisem na niezwykłe danie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pączkoburger to ciekawa propozycja na tłusty czwartek dla osób, które wolą wytrawne przekąski.
Pączkoburger to ciekawa propozycja na tłusty czwartek dla osób, które wolą wytrawne przekąski. Paulina Mędrek
Tomasz Mędrek to autor bloga Vegan High. Jego dania to wegańskie propozycje o estetycznym wyglądzie. Jednym z ciekawszych dań proponowanych na tłusty czwartek przez smakosza kuchni roślinnej jest burger w pączku. Zobaczcie, jak go zrobić nie tylko w tłusty czwartek.

W skrócie

Tomasz Mędrek od kilku lat gotuje wyłącznie wegańsko, chociaż jego kulinarna pasja trwa od dawna. Swoimi działaniami dzieli się na także na swoim profilu na Instagramie. Gdy przeszedł na weganizm, zatęsknił za spektakularnymi, popularnymi daniami typu streetfood. Wcześniej jadł je najchętniej, a okoliczności zmusiły go do tworzenia wegańskich odpowiedników. W polskich restauracjach widział w menu pączka na wytrawnie. Według niego to także nowoczesny hołd dla protoplasty dzisiejszych, słodkich pączków.

Początki pączka w kuchni polskiej to bowiem ciasto bez drożdży wypchane słoniną. Z drugiej strony odpowiednio przemyślane połączenie smaków słodkich i słonych, wytrawnych daje niesamowity efekt, co mam nadzieję widać na zdjęciu” – dodaje Tomasz Mędrek.

Czerstwe pączki – przepis na pączkoburgera

Tomasz Mędrek zaleca kupować odpowiednią ilość pączków, aby nie dopuścić do ich czerstwienia. Według niego przemyślane zakupy będą kluczem do sukcesu. Zaoszczędzimy wtedy finansowo, a także pomożemy środowisku. Jeżeli zostają pączki po tłustym czwartku, można je zamrozić i dzięki temu nie stracą wtedy świeżości.

„Jeżeli już "udało nam się" przetrzymać pączka na tyle by stał się czerstwy, to pączkoburger jest idealnym sposobem, by go odświeżyć. Tostowanie na maśle nada mu ponownie wigoru, a sosy nawilżą całość” – zdradza sposób na odświeżenie ciasta.

Wegański burger w pączku

Liczba porcji: 2.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 większe pączki – jeden o wielkości około 80-90 g,
  • 2 zamienniki burgera w wersji roślinnej,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1/2 łyżeczki miso,
  • 4 plastry wędzonego tempeha lub yuby w bekonowym stylu,
  • 1/2 łyżki neutralnego oleju,
  • 2 łyżki dżemu/konfitury z czarnej porzeczki,
  • 1 łyżeczka gochujang (lub łyżka ostrego sosu),
  • 25 g cukru pudru,
  • dwie łyżki soku z cytryny.

Jak zrobić pączkoburgera?

Sposób przygotowania:

  1. Banana obieramy, smarujemy masłem orzechowym, układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut.
  3. Wyciągamy i ugniatamy (widelec lub tłuczek do ziemniaków) na prawie gładką masę. Czekamy aż się przestudzi.
  4. Tempeh układamy na patelni ze skromną ilością oleju i smażymy, aż się zrumieni.
  5. Usmażony tempeh odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
  6. Na tym samym tłuszczu układamy burgera i smażymy go według receptury producenta.
  7. Po wystudzeniu masy bananowo-orzechowej wkręcamy do niej, za pomocą rózgi, pastę miso.
  8. Przygotowujemy lukier: rózgą mieszamy cukier puder, sok z cytryny i gochujang do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy.
  9. Pączka przecinamy wzdłuż na pół.
  10. Na dole układamy purée z banana i masła orzechowego z miso.
  11. Kolejno układamy zamiennik burgera.
  12. Na to wędzony, podsmażony tempeh, dżem porzeczkowy i korona pączka.
  13. Całość polewamy pikantnym lukrem.

Pączkoburger z boczniakami, czyli wegański tłusty czwartek

Liczba porcji: 2 kanapki.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pączki bez nadzienia i lukru z tego przepisu,
  • 1 łyżka wegańskiego masła,
  • 4-5 kawałków boczniaków w panierce jak z KFC,
  • 1 łyżeczka wegańskiego majonezu,
  • sałata lodowa pocięta w paski (do woli),
  • 2-4 cienkie plasterki pomidora,
  • 4-6 cienkich plasterków pikli,
  • porcja sosu serowego z tego przepisu,
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1 jalapeno pokrojone w drobną kostkę.

Jak zrobić pączkoburgera z boczniakami?

Wykonanie:

  1. Sos serowy przygotowujemy według przepisu, dorzucając do środka, na czas gotowania, cebulę i jalapeno.
  2. Gdy boczniaki mamy już praktycznie gotowe, kroimy pączki w poprzek i tostujemy na rozgrzanym maśle.
  3. Dół pączka smarujemy cienką warstwą majonezu i układamy na nim sałatę.
  4. Następnie boczniaki, pomidory, pikle i zamykamy koroną pączka.
  5. Sos serowy nalewamy do osobnej miski i podajemy obok burgera.
  6. Jemy burgera, maczając go w sosie serowym.

Tłusty czwartek – dodatki do burgerów w pączku

W tłusty czwartek można puścić wodze fantazji i kombinować z różnorodnymi połączeniami smaków. Słodkie, słone i kwaśne smaki będą się znakomicie równoważyć. Ulubionymi dodatkami Tomasza Mędrka do pączkoburgerów są:

  • mocne, umamiczne sosy
  • i składniki takie jak pasta miso czy sos serowy.

„Wbrew pozorom, by to danie się sprawdziło, delikatnym pączkom należy dodać nieco animuszu w postaci wyrazistych elementów. Można też bawić się teksturami, dodać coś chrupiącego, bardziej twardego-jak na przykład boczniak w panierce czy prażone orzechy” – dopowiada.

Jako sposób na wykorzystanie nadmiarowych pączków stwierdza z rozbawieniem, że najlepiej je po prostu zjeść. Najlepiej tak jak lubimy najbardziej. Przy tym pączkoburger będzie świetnym urozmaiceniem na tłusty czwartek. Bloger nadal chce zaskakiwać, także interpretacją.

Zobacz także: Cukierki węglowe, precle i tamales. Karnawałowe dania z różnych stron świata. Tych dań nie może zabraknąć na imprezach

Przepisy udostępnione dzięki uprzejmości Tomasza Mędrka.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pączkoburger na tłusty czwartek. Ten przepis zaskoczy smakoszy. Ekspert dzieli się przepisem na niezwykłe danie - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński