Odporne szkło

Dorota Warcman, 15 października 2004 r.
Zwykła szklanka może pęknąć, gdy wlejemy do niej wrzątek. Żaroodporne naczynie wytrzyma temperaturę nawet 400 stopni Celsjusza.

Szklane żaroodporne naczynia są bardzo uniwersalne. Nadają się do pieczenia w piekarniku i gotowania na ogniu lub płytce elektrycznej. A to wszystko dzięki wykorzystaniu do ich produkcji specjalnego szkła.

Zwykłe szklanki robione są ze szkła sodowego, które pęka w temperze 60-100 stopni Celsjusza. Natomiast żaroodporne garnki używane zgodnie z instrukcją producenta nie pękają nawet w temperaturze 400 stopni C. Do ich produkcji wykorzystuje się

szkło boro-krzemowe,

które jest dużo odporniejsze na działanie wysokich temperatur. Naczynia te są również odporniejsze na gwałtowne zmiany temperatur. Mogą wytrzymać zmianę ciepła o 120 stopni.

Właściwości takie mają jednak tylko naczynia robione z grubego szkła. Żaroodporne szklanki i dzbanki robione z cieńszego szkła są trochę mniej wytrzymałe. Obok boro-krzemowych garnków w sklepach można znaleźć także naczynia robione ze specjalnie hartowanego szkła sodowego. Są one odporniejsze i dużo wytrzymalsze na wysokie temperatury niż te ze zwykłego szkła.

Formy i garnki

Żaroodporne naczynia są bardzo różne. W sklepach można dostać podłużne płaskie formy, przeznaczone do przyrządzania zapiekanek, a także garnki z okrągłym dnem, w których można gotować na gazowym lub elektrycznym palniku. Nowością są żaroodporne garnki przystosowane do beztłuszczowego pieczenia. Są specjalne garnki przeznaczone do gotowania ryb i naczynia do pieczenia ciast.

Inne zalety

W szklanych garnkach można nie tylko przygotowywać ciepłe posiłki, ale także przechowywać żywność w zamrażarkach. Dodatkową zaletą tych naczyń jest możliwość podania przygotowanej w nich potrawy bezpośredni na stół, bez konieczności przekładania na ozdobny półmisek lub miskę. Przezroczysta pokrywka pozwala również kontrolować potrawę w czasie przygotowywania, bez potrzeby odkrywania garnka.

Żaroodporne naczynia są łatwe w utrzymaniu i nie wymagają żadnych dodatkowych zabiegów konserwacyjnych. Po użyciu wystarczy je umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie