Odporne szkło

Dorota Warcman, 15 października 2004 r.
Udostępnij:
Zwykła szklanka może pęknąć, gdy wlejemy do niej wrzątek. Żaroodporne naczynie wytrzyma temperaturę nawet 400 stopni Celsjusza.

Szklane żaroodporne naczynia są bardzo uniwersalne. Nadają się do pieczenia w piekarniku i gotowania na ogniu lub płytce elektrycznej. A to wszystko dzięki wykorzystaniu do ich produkcji specjalnego szkła.

Zwykłe szklanki robione są ze szkła sodowego, które pęka w temperze 60-100 stopni Celsjusza. Natomiast żaroodporne garnki używane zgodnie z instrukcją producenta nie pękają nawet w temperaturze 400 stopni C. Do ich produkcji wykorzystuje się

szkło boro-krzemowe,

które jest dużo odporniejsze na działanie wysokich temperatur. Naczynia te są również odporniejsze na gwałtowne zmiany temperatur. Mogą wytrzymać zmianę ciepła o 120 stopni.

Właściwości takie mają jednak tylko naczynia robione z grubego szkła. Żaroodporne szklanki i dzbanki robione z cieńszego szkła są trochę mniej wytrzymałe. Obok boro-krzemowych garnków w sklepach można znaleźć także naczynia robione ze specjalnie hartowanego szkła sodowego. Są one odporniejsze i dużo wytrzymalsze na wysokie temperatury niż te ze zwykłego szkła.

Formy i garnki

Żaroodporne naczynia są bardzo różne. W sklepach można dostać podłużne płaskie formy, przeznaczone do przyrządzania zapiekanek, a także garnki z okrągłym dnem, w których można gotować na gazowym lub elektrycznym palniku. Nowością są żaroodporne garnki przystosowane do beztłuszczowego pieczenia. Są specjalne garnki przeznaczone do gotowania ryb i naczynia do pieczenia ciast.

Inne zalety

W szklanych garnkach można nie tylko przygotowywać ciepłe posiłki, ale także przechowywać żywność w zamrażarkach. Dodatkową zaletą tych naczyń jest możliwość podania przygotowanej w nich potrawy bezpośredni na stół, bez konieczności przekładania na ozdobny półmisek lub miskę. Przezroczysta pokrywka pozwala również kontrolować potrawę w czasie przygotowywania, bez potrzeby odkrywania garnka.

Żaroodporne naczynia są łatwe w utrzymaniu i nie wymagają żadnych dodatkowych zabiegów konserwacyjnych. Po użyciu wystarczy je umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie