Londyn: Czy alkohol może zapobiegać Covidowi? Wyniki badań są zaskakujące

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
Udostępnij:
Naukowcy przebadali potencjalny wpływ alkoholu na zmniejszenie zakażeń koronawiursem. Wyniki zaskakują.

Czy alkohol może zapobiegać Covidowi? Nowe badania wykazały, że picie pewnego trunku może zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem.

Według raportu, w którym badano nawyki związane z piciem i historię Covid podczas pandemii, spożywanie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko zakażenia Covid.

Badania, które zostały opublikowane w Frontiers In Nutrition, pochodzą z brytyjskiej bazy danych UK Biobank, którą przeanalizowano w szpitalu Shenzhen Kangning w Chinach. W badaniu uwzględniono prawie pół miliona osób, z których 16 559 uzyskało pozytywny wynik testu na obecność COVID.

Następnie wykorzystano model, aby dojść do wniosków dotyczących wpływu różnych napojów alkoholowych na ochronę przed Covid. Model zdecydował, że choć wino było dobre w zmniejszaniu ryzyka zakażenia Covid, niektóre inne napoje alkoholowe już nie.

Czy pić, by nie chorować?

Z badań wynikało, że ci, którzy piją pięć lub więcej kieliszków czerwonego wina tygodniowo, byli o 17% mniej narażeni na zakażenie wirusem. Naukowcy uważają, że to zmniejszone ryzyko może wynikać z wysokiej zawartości polifenoli w napoju, o którym wiadomo, że pomaga w leczeniu grypy i innych chorób układu oddechowego.

Dwa inne napoje alkoholowe, które zmniejszają ryzyko zakażenia Covid, to białe wino i szampan. Badanie wykazało, że osoby, które wypiły od jednej do czterech kieliszków każdego napoju w ciągu tygodnia, miały o 8% niższe ryzyko zarażenia się Covid.

Jednak raport zawierał złe wieści dla miłośników piwa. Okazało się, że ci, którzy pili jakąkolwiek ilość piwa i cydru, byli o 28% bardziej narażeni na zachorowanie na Covid, a każdy, kto pił co najmniej pięć szklanek alkoholu tygodniowo, również był narażony na zwiększone ryzyko infekcji.

Podczas gdy niektóre napoje alkoholowe zmniejszają ryzyko Covida, raport ostrzegał przed nadmiernym piciem jakiegokolwiek alkoholu podczas pandemii, ponieważ ci, którzy spożywają alkohol dwukrotnie powyżej wytycznych, mają ogólnie wyższe ryzyko zachorowania na wirusa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mikołajów i Odessa bramą do Morza Czarnego

Wideo

Materiał oryginalny: Londyn: Czy alkohol może zapobiegać Covidowi? Wyniki badań są zaskakujące - Polska Times

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Niestety - nie tędy droga. Wino to też alkohol etylowy. Raczej szkodzi, niż pomaga na choroby.
G
Gość
Wutka napewno lepsza!
Przejdź na stronę główną Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie