Milena Jakomulska, Paweł Komada, Piotr Czahorowski i Aleksander Farmas z Politechniki Gdańskiej, wykorzystując żelatynę wieprzową, dzięki odpowiednim modyfikacjom uzyskali wódkę w żelu.
Stworzony przez studentów żel cechuje się właściwościami popularnej galaretki. Stężenie alkoholu sięga tutaj 40%, a dzięki odpowiednim dodatkom, można uzyskać dowolny smak owocowy. Oprócz tego wódka w żelu nie wymaga przechowywania w niskich temperaturach, jak inne galaretki.
Te cechy dają świetną perspektywę dla powstania hitu deserowego, który może na stałe zagościć na polskich stołach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?