Fine Dining Week w Szczecinie 2020. Które restauracje biorą udział w festiwalu? Jakie menu?
Restauracja Rusałka
ul. Słowackiego 18, Szczecin
menu A
Symbioza
1. MARCHEW/ HERBATA/ DYM/ TOFU/ BRZOSKWINIA/ Gorczyca gotowana w wędzonej herbacie, marchew podana z pianą z tofu, musem z brzoskwini i gorczycy
2. POLICZKI WOŁOWE/ MODRA KAPUSTA / PIKLE/ GRYKA Galart z policzków wołowych podany z pianą z modrej kapusty, piklowanymi warzywami, popcornem z kaszy gryczanej i chrzanem
3. BURAKI/ KOZI SER/ CZARNUSZKA Krem z buraka podany z kozim serem i czarnuszką
4. SANDACZ/ GRZYBY/ SUSZONE POMIDORY/ JARMUŻ/ ZIEMNIAKI Z OGNISKA/ SOS MIĘSNY Smażony sandacz podany z grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami, chipsami z jarmużu oraz sosem mięsnym
5. MILLEFEUILLE/ CZEKOLADA/ JEŻYNA/ SŁONY KARMEL Ciastko przekładane kremem czekoladowym podane z musem z jeżyn, jeżynami oraz lodami ze słonego karmelu
menu B
My vege reminiscence
1. OGÓREK/ RABARBAR/ GRYKA/ WĘDZONA ŚMIETANA/ CZARNUSZKA Tatar z ogórka kiszonego, piklowanego i świeżego, podany z chipsami z kaszy gryczanej z wędzoną śmietaną i czarnuszką
2. PIETRUSZKA/ JABŁKO/ ŻUBRÓWKA/ BIAŁA CZEKOLADA/ BOCZEK VEGAN Krem z pietruszki i jabłka z żubrówką i białą czekoladą oraz chipsem z wegańskiego boczku
3. PIECZARKI/ SYROP KLONOWY/ KAWA/ TOGARASCHI Brunatne pieczarki duszone w syropie klonowym, sosie sojowym i kawie. Togaraschi ostra mieszanka przypraw doprawiona sezamem
4. SELER/ JABŁKO/ SOS WARZYWNY/ SHIMEY Stek z selera podany z jabłkiem Granny Smith, demiglasem warzywnym i piklowanymi w piwie grzybami Shimey
5. MISO/BIAŁA CZEKOLADA /KRUSZONKA ŻOŁEDZIOWA/SELER/ SIANO Lody z pasty miso i białej czekolady podane na kruszonce z mąki żołędziowej, karmelizowany seler, śmietana aromatyzowana sianem