Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Tłusty Czwartek. Zobacz jak powstają pączki [wideo]

(TA)
– Szczecinianie najbardziej lubią pączki z różaną marmoladą – mówi Ilona Iwan z cukierni W.Koch w Szczecinie przy al. Wojska Polskiego. – W Tłusty Czwartek sprzedajemy ich tysiące.
– Szczecinianie najbardziej lubią pączki z różaną marmoladą – mówi Ilona Iwan z cukierni W.Koch w Szczecinie przy al. Wojska Polskiego. – W Tłusty Czwartek sprzedajemy ich tysiące. Andrzej Szkocki
To już ostatnie dni karnawału. Do Wielkiego Postu pozostał tylko tydzień. Z tego powodu zgodnie z tradycją dziś jemy słodkie pączki i faworki.

Jeden średni pączek ma od 200 do 350 kalorii. Te liczby nie odstraszają jednak miłośników słodkości. Każdego roku w Polsce zjada się ok. 100 mln pączków. Średnio każdy z nas decyduje się na 2 - 3 sztuki. Jak je jeść, żeby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu?

- Najlepiej jeśli zjemy pączka jako drugie śniadanie i popijemy go czarną herbatą lub kawą, które ułatwią trawienie - radzi Anna Grzechowiak, dietetyk. - Kupując słodkości wybierzmy te, które nie ociekają tłuszczem. Zachowajmy też umiar i przez resztę dnia jedzmy lekkie posiłki.

Po smakowitej uczcie dobrze też pomyśleć o tym jak spalić tuczącego pączka. Wystarczy trzydziestominutowy jogging, aktywny spacer przez godzinę lub dwugodzinne prasowanie.

Zobacz jak powstają pączki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński