MKTG SR - pasek na kartach artykułów

„Dziad z babą" to tradycyjna zupa z Podkarpacia. Pyszna, pożywna i łatwa do zrobienia. Przepis na sycącą zupę z ziemniakami i zacierkami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa z ziemniakami i zacierkami to tradycyjne danie z Podkarpacia
Zupa z ziemniakami i zacierkami to tradycyjne danie z Podkarpacia 123rf/tycoon/zdjęcie ilustracyjne
Gęsta, pożywna, pyszna i bardzo prosta do zrobienia – taka jest zupa „dziad z babą”. Tradycyjne danie z Podkarpacia przygotowuje się bardzo łatwo. W niecałe pół godziny mamy na stole pyszny i sycący posiłek. Wyjaśniamy, jak zrobić smakowitą zupę z ziemniakami oraz kluskami i skąd pochodzi jej nazwa.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną i pożywną zupę o zabawnej nazwie „dziad z babą”. Jeśli zastanawiasz się, o co chodzi, to już wyjaśniam. „Dziadem" w zupie są określane ziemniaki, a zacierki to nasza „baba”. W ten sposób kończą się kłótnie w rodzinie o to, czy lepiej zagęścić zupę ziemniakami czy zacierkami. I dziad, i baba są zadowoleni. Tak przynajmniej twierdzi pewna gospodyni z Bieszczad, u której jadłam tę pyszną i prostą zupę. Dziad z babą to tradycyjna zupa z Podkarpacia. I jak to zwykle bywa z daniami regionalnymi, występuje ona w wielu wariantach. Prawdopodobnie w każdym domu jada się tę potrawę nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej kiełbasę, a inni wędzonkę. W wersji postnej do zupy w ogóle nie dodaje się mięsa. Jeśli chodzi o zacierki, to robi się je bardzo łatwo, więc nie obawiaj się skomplikowanych prac. Wystarczy połączyć mąkę z wodą i wrzucić prosto do gotującej się zupy. Najczęściej zabiela się ją mlekiem, ale są także wersje bez tego dodatku. Wypróbuj przepis na zupę dziad z babą i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Dziad z babą – podkarpacka zupa z ziemniakami i zacierkami

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 l wody,

  • szklanka mleka,

  • włoszczyzna,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • kawałek kiełbasy lub wędzonki,

  • łyżka masła,

  • cebula,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki.

Na zacierki:

  • szklanka mąki (może być tylko pszenna lub pół na pół z razową),

  • 3-4 łyżki ciepłej wody,

  • szczypta soli.

Jak zrobić zupę z ziemniakami i zacierkami?

  1. Do zimnej wody włożyłam umytą włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowałam.

  2. Wyjęłam włoszczyznę, marchewkę pokroiłam i włożyłam z powrotem do zupy. Dodałam wędzonkę, pokrojone ziemniaki i gotowałam 15 minut.

  3. Po tym czasie wlałam do zupy mleko.

  4. Na patelni rozpuściłam masło i zeszkliłam posiekaną cebulkę. Dodałam ją do zupy.

  5. Przygotowałam zacierki. Mąkę połączyłam z wodą, wymieszałam, nabierałam na łyżkę małe kluseczki i kładłam prosto do gotującej się zupy. Zamieszałam.

  6. Zupę przelałam na talerze i posypałam natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: „Dziad z babą" to tradycyjna zupa z Podkarpacia. Pyszna, pożywna i łatwa do zrobienia. Przepis na sycącą zupę z ziemniakami i zacierkami - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński