MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Domowe krówki

Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się popularnością, ale mało kto robi je w domu.

Składniki:

- 1 l mleka,
- 1 kg cukru,
- 50 g orzechów włoskich.
- 100 g masła.

Wykonanie:

Mleko przelej do rondelka z grubszym dnem. Dodaj do niego cukier i zagotuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Kiedy masa na krówki zacznie gęstnieć, dodaj do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Przygotuj naczynie. Blachę wyłóż folią spożywczą. Wylej gotową masę krówkową do przygotowanego pojemnika. Odstaw ją do całkowitego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki). Gotową masę pokrój w kostkę.

Zobacz również

Mobilny punkt poboru krwi przy Toruń Plaza. Zdjęcia

Mobilny punkt poboru krwi przy Toruń Plaza. Zdjęcia

Spotkanie z Rafałem Dobruckim na otwarcie żużlowej wystawy w BWA [ZDJĘCIA]

Spotkanie z Rafałem Dobruckim na otwarcie żużlowej wystawy w BWA [ZDJĘCIA]

Polecamy

Mbappe odsłonił swoją figurę woskową. „Bardziej przypomina Kyliana niż mnie” [WIDEO]

Mbappe odsłonił swoją figurę woskową. „Bardziej przypomina Kyliana niż mnie” [WIDEO]

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Stewardesa odsłania tajemnicę. Jakie skargi pasażerów najbardziej irytują załogę?

Stewardesa odsłania tajemnicę. Jakie skargi pasażerów najbardziej irytują załogę?